Dačić: Mi smo čisti, EU i Rusi neka reše

"Srbije ne može da utiče na to. Mi smo na sredini Južnog toka, ništa ne zavisi od nas. Što se Srbije tiče, sve je urađeno u skladu sa našim zakonima", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom primedbi zvaničnika EU da će morati da bude revidiran sporazum o Južnom toku.

Dačić je istakao da je projekat Južni tok međunarodni projekat u koji su kao vlasnici uključene italijanske i nemačke kompanije.

On je ukazao da je to trenutno najveći projekat u Evropi vredan 16 milijardi evra.
Ministarka: EU i Rusija nek se dogovore

Izgradnja Južnog toka će nastaviti normalno da se odvija i neće biti odlaganja radova, dok traju pregovori između EU i Rusije o pitanjima koja se tiču primene trećeg energetskog paketa EU na taj gasovod, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihailović.

"Naš stav je da EU i Rusija treba da se dogovore kako će regulisati pravni deo ugovora o Južnom toku, odnosno pitanje koje se tiče trećeg energetskog paketa i kakogod se Rusija i EU budu dogovorili, Srbija će to poštovati", rekla je Mihailović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je istakla da ni Vlada Srbije, ni Ministarstvo energetike, nisu dobili nikakav zvaničan dokument ni od EU, ni od Gasproma da sporazum o Južnom toku ne odgovara evropskim direktivama.

Izgradnja Južnog toka će se u Srbiji, ali i u drugim zemljama, odvijati kao što je ranije i dogovoreno, i dogovor o tome EU i Rusija treba da postignu u najkraćem mogućem roku, rekla je Mihailović prenoseći zaključke Konferencije o južnom toku koja je pre dva dana održana u Briselu.

Mihailović je istakla da se primena dogovora koji postignu EU i Rusija, najpre odnosi na zemlje članice EU kroz koje prolazi Južni tok i koje, kako je rekla, prve moraju da povedu razgovore o tome.

Ona je međutim, ukazala da i Srbija želi da bude deo EU i da ne želi ništa da radi što nije u skladu sa evropskim direktivama.

Mihailović je rekla da je na Konferenciji u Briselu rečeno da je komesar EU za energetiku Ginter Etinger poslao pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku da se ta pitanja o Južnom toku moraju rešiti.

Zamenik generalnog direktora za unutrašnje energetsko tržište u Evropskoj komisiji Klaus Diter Borhart izjavio je u sredu u Briselu, na konferenciji o Južnom toku, da su bilateralni ugovori koje je ruski "Gasprom" zaključio sa zemljama uključenim u Južni tok, među kojima je i Srbija, protivni propisima EU i da o njima te zemlje moraju ponovo da pregovaraju.


Beta

Pogledajte još