Opština Stari grad zaustavila humanitarce da prikupe pomoć za beskućnike

Naime, ova tri momka koje je Beograd upoznao preko video-snimka na kojem hrane beskućnike pozivajući i ostale da im se priključe, za danas su planirali novu akciju zajedno sa svima koji su se odazvali njihovom pozivu, ali opština Stari grad nije odobrila njihovu molbu da se okupe na Trgu Republike.

"Poslali smo zahtev početkom nedelje Odeljenju za komunalne poslove opštine Stari grad kako bi nam dozvolili da održimo humanitarnu akciju prikupljanja tople odeće i konzervirane hrane za beskućnike od 10 do 15 sati. Kada sam prvi put pozvao da proverim šta se dešava sa zahtevom, rekli su mi da ga nisu ni dobili iako sam ga lično odneo do opštine, a imam i priznanicu da su dokument primili", priča za "Blic" Marko Pajić.

Kako kaže, i sutradan je pozvao opštinu u nadi da će dobiti pozitivan odgovor, ali tada im je rečeno da su odbijeni. S druge strane, u MUP-u su naišli na oduševljenje onim što rade.


Informacije i na Fejsu
Ostaje pitanje da li će ova tri momka i ostali sugrađani koji su se odazvali danas uspeti da pomognu beskućnicima, a svi koji žele da se priključe mogu se informisati putem njihove Fejsbuk stranice "Belgrade giveaway" ili na mejl belgrade.giveaway@gmail.com

"Objasnio sam službeniku opštine da nam je potreban mali prostor, da je u pitanju nešto humano, i da prihvatamo bilo koju lokaciju, ali on nije delovao zainteresovano. Morali smo da akciju prijavimo i MUP-u gde su mi rekli da je to odlična ideja i da će rado prihvatiti ukoliko opština odobri", priča ovaj student.

Redakcija "Blica" pozvala je opštinu Stari grad gde im je prvo rečeno da molba nije odbijena već da možda nije ni bila na dnevnom redu opštinskog veća koje se sastaje ponedeljkom i četvrkom jer se nije nalazila na spisku nakon sednice. Međutim, kasnije nam je objašnjeno da je ovakav skup vrlo teško organizovati zbog mogućih incidenata.


"Opština Stari grad uvek je spremna da podrži bilo kakvu humanitarnu akciju, pa čak i da ponudi svoju pomoć u vidu prevoza ili nečeg drugog. Međutim, svedoci smo incidenata koji su se dešavali kada se nešto deli na ulici zbog čega nismo smeli da rizikujemo da dođe do nekih nepredviđenih situacija, da se stvori gužva i da pomoć uzimaju i ljudi kojima ona nije namenjena"
, rečeno nam je u lokalnom organu.

Međutim, opštini je objašnjeno da nije u pitanju deljenje pomoći sa jednog mesta, jer beskućnici o tome i ne mogu biti obavešteni, već samo okupljanje nakon kojeg bi se krenulo u akciju podele pomoći beskućnicima na ulici.

"Moguće da je došlo do nerazumevanja u komunikaciji i neophodno je sastaviti novu molbu sa jasnijim i detaljnijim objašnjenjem, a opština će uvek gledati da takve akcije budu odobrene i sprovedene u delo"
, dodaju u opštini.

Marko Pajić juče je odmah podneo novu jasniju molbu, ali tada je već bilo kasno jer, kako mu je rečeno, veće se ne sastaje petkom.

24 sata

Pogledajte još