Uništenje privrede: Novi zakon o izgradnji

Udruženje građevinskih inženjera Srbije tvrdi da će zakon doneti uništenje privrede.

Tek što je počela javna rasprava o dugo najavljivanom zakonu o planiranju i izgradnji, na Ministarstvo građevine koje ga je pripremalo mesecima sručila se bukvalno lavina kritika. Gotovo da nema stručnog udruženja, privrednika pa čak i pojedinca koji nije imao zamerke na ponuđeno rešenje.

Glavne zamerke na zakon

Uništava građevinsku privredu
Podstiče sivu ekonomiju
Podstiče utaju PDV poreza
Favorizuje strane kompanije
Diskriminiše mala i srednja građevinska preduzeća
Ne nudi nove poslove građevinskoj operativi

UGIS je u svojoj analizi taksativno naveo šta zakon donosi i šta treba menjati. Jedna od osnovnih zamerki odnosi se na povlašćen položaj privrednika koji nisu u sistemu PDV-a.

- Ako preduzetnik koji je u sistemu PDV da ponudu za određene radove u iznosu od pet miliona dinara bez PDV, i kad na to doda PDV, koji je 20%, njegova ponuda sa PDV je šest miliona dinara. Preduzetnik koji je van sistema, za isti posao, da ponudu bez PDV u iznosu od 5.900.000 dinara, ali kad na to doda svoj PDV, koji je u njegovom slučaju nula, njegova cena je 5.900.000 dinara. To je čista diskriminacija - navodi Živojin Vujanović iz UGIS.

Za njih je nedopustivo da predmet i predračun radova za potrebe javne nabavke radi domar. A predlog zakona upravo to omogućava pošto članovi komisije mogu da budu domari, računovođe i pravnici.

- Logično je da taj posao rade lica koja imaju licencu odgovornog izvođača radova. To mora da bude čovek iz struke - upozorava Vujanović. On kaže da, prema predlogu zakona, investitor može da organizuje izvođenje radova sa grupama majstora, koji nisu registrovani i ne poseduju potrebno znanje i iskustvo. Time se uništavaju mala preduzeća i radnje, a inženjerima uzimaju poslovi. Tvrde i da zakon dozvoljava da preduzetnici, u dogovoru sa direktorima javnih preduzeća, otvore radnju pre raspisivanja nabavke, urade posao i radnju zatvore.

Javno objavljivanje imena investitora

Inženjeri insistiraju na tome da investitor mora da prijavi građevinskoj inspekciji koja firma izvodi radove na njegovom objektu i obrnuto - da izvođač prijavi za kog investitora radi. Sve to bi trebalo da bude objavljeno na sajtu građevinske inspekcije. Takva procedura bi, kako tvrde stručnjaci, sprečila rad na crno. Traže i da se opštine izdvajaju tri odsto budžeta za održavanje objekata u ispravnom stanju.

Izvor: Blic

Pogledajte još