Počele smene beogradskih direktora javnih preduzeća

Vesić je za agenciju Beta kazao da je Privremeni organ razrešio direktore koji svojim radom ugrožavaju normalno funkcionisanje preduzeća, ne ispunjavaju odluke Nadzornih odbora i godišnje programe poslovanja ili deluju na štetu tih javnih preduzeća.

"Ova odluka je doneta posle analize rada preduzeća, koja je trajala tri nedelje. Sve izvršene personalne promene su učinjene u interesu građana Beograda", naglasio je Vesić i dodao da je Vlada obavezala Privremeni organ da obezbedi nesmetano funkcionisanje grada do konstituisanja Skupštine grada Beograda.

Privremeni organ je imenovao nove vršioce dužnosti direktora u JKP "Parking servis", JKP "Gradska čistoća", Turističkoj organizaciji Beograda čiji su direktori podneli ostavke.

Istovremeno, privremeni organ grada Beograda razrešio je dosadašnje vršioce dužnosti direktora i imenovao nove vršioce dužnosti direktora u JP "Infostan", JKP "Vodovod i kanalizacija", JP "Ada Ciganlija" kao i SC "Tašmajdan".

Privremeni organ je konstatovao da su dosadašnjim vršiocima dužnosti direktora u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište, Zavodu za zaštitu spomenika kulture kao i Bitef teatru istekli mandati i imenovao je nove vršioce dužnosti.

"Direktori javnih preduzeća zatečeni su u neredovnom stanju, kao vršioci dužnosti, i niko od njih nije prošao proceduru koju propisuje Zakon o javnim preduzećima, već su imenovani na te funkcije najduže do šest meseci, dakle bez ikakvog trajnog i konačnog statusa", rekao je Vesić.

On je kazao i da je Privremeni organ dao saglasnost na odluku zamenika načelnika gradske uprave grada Beograda Nenada Todorovića da se razreše dužnosti dosadašnji sekretari u sekretarijatima za
finansije, urbanizam i građevinske poslove, za saobraćaj i za obrazovanje i dečiju zaštitu. Istovremeno su imenovani novi sekretari u ovim sekretarijatima.

PROČITAJTE I: Vesić: Podržavam Vučića, on je real političar

Pored toga, privremeni organ grada Beograda imenovao je nove sekretare umesto starih koji su podneli ostavke u sekretarijatima za komunalno-stambene poslove, legalizaciju, poljoprivredu i sport i omladinu. Razrešeno je i imenovano više zamenika sekretara.

Imenovani su novi direktori u Agenciji za investicije i stanovanje, Upravi za cene i Direkciji za javni prevoz.

Privremeni organ grada Beograda je razrešio dosadašnjeg predsednika Planske komisije grada arhitektu Tomislava Đorđevića i dva člana komisije.

Vesić je objasnio da su svi novoizabrani direktori, sekretari i zamenici sekretara postavljeni kao vršioci dužnosti.

"Sa ponosom ističemo da novoizabrani direktori imaju kvalitetnije biografije i bogatije radno iskustvo nego njihovi prethodnici", kazao je on.

Povodom izjava bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da privremeni organ Grada Beograda nema pravo da vrši kadrovske promene, Vesić je podsetio da su privremeni organi koje je postavila Vlada Demokratske stranke, u periodu 2008 - 2012. godine vršili smene direktora i starešina organa uprave.

"Posebno naglašavam primer opštine Zemun, kada je 2009. godine, u kojoj je privremenu upravu uvela gradska vlast na čelu sa Đilasom smenila sve načelnike opštinske uprave, kao i direktora i Upravni odbor jedinog opštinskog preduzeća - Poslovni prostor", rekao je Vesić i dodao da se isto dešavalo i u Zrenjaninu, Valjevu, Aranđelovcu, Kosjeriću, Rumi, Kuli, Bačkoj Palanci, Bogatiću,Novom Pazaru, Babušnici, Smederevu i u Blacu.

"Pretpostavljam da ako tadašnji privremeni organi koji su vršili ove promene nisu bili 'kaznena ekspedicija' nema razloga da to bude i sadašnji privremeni organ," konstatovao je Vesić.

Dodao je i da je Đilas za vreme svog mandata smenio veliki broj ljudi i da, kako je istakao, "u ogromnom broju slučajeva rešenja o smenjivanju i razrešenju nisu čak ni imala obrazloženja".

Vesić je rekao da je Privremeni organ, kao gest korektnosti, ponudio i druga radna mesta ljudima koji su ražrešeni sa funkcija, što prema njegovim rečima, nije bio slučaj u prošlosti.

On je rekao i da nije cilj Privremene uprave da "ceni direktore i sekretare po tome koje stranke su članovi".

"Da je tako potvrđuje činjenica da više vršilaca dužnosti direktora, sekretara i zamenika sekretara nisu članovi nijedne stranke, da godinama rade u upravi grada i javnim preduzećima kao i činjenica da ima direktora, sekretara i zamenika sekretara koji su imenovani pre uvođenja privremenih mera a koji nisu promenjeni," rekao je on.

Mondo

Pogledajte još