Majkl Kirbi: Srbija da nauči da živi kraj Kosova

"Ako pogledate Istočnu i Zapadnu Nemačku tokom jednog perioda, Istočni Nemci su tvrdili da su nezavisni, Zapadni su im govorili da nisu, ali su oni svejedno živeli jedni pored drugih - možda ne kao najbolji prijatelji, ali su koegzistirali. Vi možete i vi ćete koegzistirati s Kosovom kojim upravlja Priština. I to će vam pomoći da krenete napred, da poboljšate ekonomiju, pravni sistem, bilo da uđete u EU ili ne”, rekao je Kirbi u intervjuu novom Nedeljniku.

Ambasador SAD rekao je da posle izbora u Srbiji “u leto 2012. mnogi nisu ocekivali da će ovaj predsednik i vlada koja je stvorena krenuti u pravcu u kojem su krenuli” i da mu se čini da su “mnogi shvatili da je put ka EU dobar”.

“Ako shvatite da imate cilj, i da je Kosovo neka vrsta prepreke na tom putu, možda su lideri odlučili da je to vredno bola, i bili su dovoljno hrabri da krenu tim putem. A i narod je za to bio spreman. Ne čujete da građani u Beogradu često pričaju o Kosovu. Oni pričaju o svojim poslovima. To su pravi problemi”, dodao je ambasador SAD. Kada je reč o NATO, Kirbi smatra da Srbija “ne treba da troši vreme brinući o NATO, jer NATO nije nikakv uslov (za članstvo u EU), već modernija funkcionalnija država”.

“Važne odluke su poboljšanje vaše ekonomije i smanjenje nezaposlenosti. Promene koje su neophodne da uđete u EU, vladavina prava, zaštita životne sredine, to je važno. A mislim da ne treba da trošite vreme brinući o NATO”, rekao je ambasador SAD.

Na pitanje može li Srbiji da se desi ukrajinski scenario, Kirbi je izrazio uverenje da je Srbija mnogo više okrenuta Zapadnoj Evropi nego Moskvi, ali da “to ne znači da ne treba da ima dobar odnos s ostalima”.

“U vašem interesu je da obavite reforme neophodne za ulazak u EU, a kad to uradite, onda možete i da joj pristupite, jer postoje druge koristi od članstva”,
dodao je. Ambasador je potvrdio da nerasvetljeno ubistvo američkih državljana braće Bitići opterećuje odnose Srbije i SAD i dodao da je “u interesu naroda Srbije da niko, pa ni vlast, ne može da se izvuče sa zločinom, bilo ko da je žrtva”.

“Jedno od mojih zaduženja je da se postaram da je pravda zadovoljena za moje državljane, i zato stalno pričam o braći Bitići, i nastaviću da pričam o tome. Želim da taj predmet bude okončan, a dok se to ne dogodi, on će nastaviti da opterećuje naše odnose”,
rekao je Kirbi dodajući da želi i da se reši slučcaj paljenja američke ambasade u Beogradu, 2008.

“Srbija će biti bolje mesto kad budete imali vladavinu zakona, predvidljivost, sudski sistem koji funkcioniše. Ovi slučajevi su samo primeri, ali vašim građanima te stvari ne treba da se događaju”,
rekao je američki ambasador.

Komentarišući ekonomske mere vlade Srbije, Kirbi je rekao da “vidi promene koje su se dogodile od prošlog leta kada je bila rekonstrukcija vlade”.

“Možda prvi put u dugom vremenskom periodu, oni koji vode ovu zemlju govore da je ekonomija veoma važna, i vodeći ljudi ove vlade obraćaju pažnju na ekonomiju, ne ostavljaju da to reši neko drugi. To je veoma pozitivno. A mogućnosti postoje. Svetska ekonomija je na putu oporavka, i to će pomoći i vama
”, dodao je ambasador SAD u intervjuu za Nedeljnik.

Izvor: beta

Pogledajte još