LGBT: Neophodan zakon o rodnom identitetu

Predstavnik Gejten-LGBT Milan Đurić je, objašnjavajući potrebu za donošenjem ovakvog zakona, istakao da promena pola nije nikakav hir, već da proističe iz ogromne patnje ljudi koji će tim zakonom biti obuhvaćeni.

"T u akronimu LGBT je najmanje vidljivo i odnosi se na transpolne osobe, koje često od najranijih faza detinjstva prolaze kroz to da njihov biološki pol ne odgovara njihovom osećaju sopstva. Takva deca trpe najrazličitije oblike zlostavljana, s obzirom da živimo u patrijarhalnom društvu u kojem su veoma striktno podeljene rodne uloge", objasnio je Đurić.

Zakonom se, između ostalog, tranšeksualcima garantuje pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno usluge kojima se otklanja nesklad između njegovog biološkog pola i rodnog identiteta iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Prema važećim propisima se, naime, nadoknađuje do 65 odsto troškova tretmana promene pola, međutim zbog nedonošenja podzakonskih akata ta moguhnost nikada nije do kraja zaživela.

Kako je objašnjeno na predstavljanju modela zakona, tretman promene pola, koji uključuje rad sa psihološko-psihijatrijskim timom, hormonsku terapiju a potom i hiruršku fazu, u Srbiji košta između sedam i deset hiljada evra. Prema predviđanjima LGBT organizacija usvajanjem ovog zakona bi se od šest do devet osoba koje su do sada na godišnjem nivou prolazile kroz proces promene pola došlo do broja od 15 do 20 osoba godišnje, budući da bi se na taj korak ohrabrili i oni koji su do sada oklevali zbog nemaštine ili socijalne nevidljivosti transeksualaca, koji se u ovom modelu zakona nazivaju "licima sa rodnom disforijom".

Zakon, takođe, licima sa rodnom disforijom garantuje pravo na promenu dokumenata, odnosno pravo da promene oznaku pola i lično ime u svim dokumentima, a promena oznake pola omogućuje se i u matičnoj knjizi rođenih.

Osobama koje su promenile pol bi se ovim zakonom garantovala mogućnost stupanja u brak sa osobom suprotnog pola, ili ulazak u istopolonu zajednicu u skladu sa zakonom koji bi uređivao registraciju istopolnih zajednica, a model tog zakona već je napravila organizacija za lezbejska ljudska prava Labris.

Izvor: Blic

Pogledajte još