JDP: Premijera "Izdaje" 15. decembra

Naizgled klasična dramska priča o ljubavnom trouglu, vodi nas u svet jednog braka, neverstva, dvoličnosti, zabluda i izdaje. Pinter stvara svet u kome u isto vreme glorifikuje i degradira ljubav, pričajući o onome šta čovek može da izda, šta je spreman da učini kad želi više od života. Na maestralan način, Pinter ne osuđuje svoje junake, već nas vraća deset godina unazad, otkrivajući postepeno šta je dovelo do izdaje. Predstava nije izneverila vremensku odrednicu samog pisca, pa drama počinje (završava se) 1978. vraćajući nas na početak događaja, odnosno završava se 1968. godine.

(old_image)

Reditelj Goran Šušljik, kome je ova predstava master ispit kod mentora Slobodana Unkovskog, na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakao je: „Videlo se da je delo napisala ruka pozorišnog čoveka. Na jedan čudan način uvlači te u svoju banalnu priču, a s druge strane, postoji nešto više od toga. To nije samo priča o preljubi ili o ljubavnom trouglu, nego o svemu što može da podrazumeva izdaja. Jedan čitav spektar izdaja zbog kog, na kraju, kao rezultat, ne dobijaš ogorčenje, nego – prihvatanje činjenice šta je čovek. Čovek je ujedno i kreator i nemoćan učesnik“.

Komad napisan 1978, izveden je krajem iste godine u Nacionalnom teatru u Londonu u režiji Pitera Hola koji je ovu predstavu režirao i 2003. godine u istom teatru, dok ga je 1980. godine postavio na sceni Trafalgar teatra u Njujorku. Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta se prvi put izvodi, a ovo je ujedno i prva premijera ovog pozorišta u sezoni 2013/14.

(old_image)

Posle brojnih produkcija širom sveta, ovaj komad u režiji Majka Nikolsa, u novembru je premijerno izveden u Barimur teatru na Brodveju a glavne uloge su poverene Danijelu Krejgu i Rejčel Vajs.

Uloge u Šušljikovoj verziji gorke komedije igraju Nataša Tapusković, Gordan Kičić, Nebojša Dugalić i Slobodan Tešić.

Nokturno no. 8 Frederika Šopena izvodi na gitari Branko Trijić, a na klaviru Irina Dečermić.

J.R.N.
Foto: JDP

Pogledajte još