Pejsmejker se više neće ugrađivati operacijom

Ugrađivanje pejsmejkera tipično zahteva pravljenje reza iznad srca pacijenta kako bi se došlo do otvora u koji se postavlja uređaj za regulisanje otkucaja srca koji je povezan sa pulsnim generatorom. Međutim, takva procedura uskoro bi mogla da bude nepotrebna.

Doktori u Austriji uspeli su da jedan takav uređaj ugrade u pacijenta – u pitanju je prvi učesnik testova na ljudima koju sprovodi kompanija Medtronic i koja svoj proizvod naziva najmanjim pejsmejkerom na svetu.

Pejsmejker je dugačak 24 milimetra, u pitanju je desetina veličine u poređenju sa standardnim pejsmejkerima.

Doktori ovakve uređaje mogu da ugrade u srce kroz krvne sudove putem reza na butini. Oni koriste sterilne, fleksibilne cevčice, katetere, kako bi progurali pejsmejker kroz veliku venu.

Ovaj uređaj predstavlja jedan od pokušaja da se operacije na srcu učine manje traumatičnim. Doktori su počeli da koriste manje invazivne tretmane krajem 80-ih godina prošlog veka, kada su baloni koji otčepljuju arterije počeli da zamenjuju bajpas operacije.

Istraživači su nedavno takođe razvili veštačke ventile za pacijente čiji su prirodni ventili oštećeni i ti uređaji takođe mogu biti dopremljeni putem katetera kroz krve sudove.

Ovakve metode su izuzetno važne kada su pacijenti previše slabi ili stari za bezbedno operisanje, a baterije u ovim uređajima mogu trajati i do 10 godina.

Novi pejsmejker je takođe bez olova i ne koristi elektrode već isporučuju električne pulseve putem malih igli koje dodiruju srce.

Ovakav pristup smanjuje energiju potrebnu za napajanje i eliminiše veliki broj faktora koji mogu da dovedu do kvara na uređaju.

Foto: youtube prinscreen
Izvor: B92

Pogledajte još