Zdravko Čolić: Jedva čekam da svi čuju moj novi album "Zbog tebe"

Iz Londona, sa trakama pod rukom, stigao je Zdravko Čolić sa snimcima novog albuma "Zbog tebe", a za njim iz Italije sa pripremom filmova za omotnicu, poster i ostale "materijale", Dragan S. Stefanović, počevši na taj način da završavaju posao u koji je bila uključena povelika ekipa saradnika. Sada je na neke druge red.

Dok razgledamo omot ploče u plavom tonu koji prekriva i Čolićevo lice, uočavamo smišljenost razbarušerosti nekada besprijekorno počešljane kose na kojoj se, navodno, prije toga nalazila ruka u izvjesnoj brizi - "Zbog tebe" i ovog naslova albuma.

Ali, u nečem se išlo dalje, ne samo na posteru, gdje se izraz lica mijenja, niti zbog unutrašnje omotnice sa osmjehom koji će ugledati samo oni koji ploču kupe, već i u sadržaju muzičkom, odnosno tekstualnom, ali o tome ponešto uz svaku pjesmu posebno.

Kornelije Kovač je među prvima davao "ton" i "boju" ploči. Ton je davalo i prisustvo Bregovića koji se ne samo gitarama (u instrumentalnom smislu nametnuo se više Kovač) već i tekstualno iskazivao (neke je prerađivao ili pisao nove), a nije zanemarljivo ni kompozitorsko prisustvo Đorđa Balaševića, po čijoj pjesmi je album i dobio ime.

Tu su još Kemal Monteno, Slobodan Vujović i Arsen Dedić, kako-kad u kojoj ulozi, a u tekstovima još su ton davali Duško Trifunović i Spomenka Kovač, a iz "antologije" uzeta je "Pjesmo moja" Jovana Jovanovića Zmaja.

Prva, pa hit

Gramofonska igla naliježe u nareze na ploči prve pjesme sa "A" strane "Pisaću joj pisma duga" (Kovač - Bregović - Kovač).

- Ova je pjesma "nastavak" one prve sa albuma "Ako priđeš bliže" - "Pjevam danju, pjevam noću", veli Čolić. - Ima rok osnovu i vrlo je pjevljiva.

Moj mjeseče, evo pada veče, a gdje si ti
Svuda tama, moja draga sama, vidiš li

Cvijeće, trava, baš sve noćas spava,

Hej, gradovi, kud li me vode ovi drumovi?

Nakon nekoliko preslušavanja ploče konstatujemo da je pjesma jedna od onih što nose epitet "pravog hita", a zanimljivost je da ima dvostruki referen - "Cvijeće, trava..." i "Pisaću joj..."

Prisustvo folklornih motiva ne treba otkrivati, evidentni su, a već uočavamo nametnutost klavijatura Kovača i prisustvo Bregovića.

Slijedi "Zbog tebe" (Balašević - Balašević - Bregović) po kojoj je album dobio ime.

- Goran je kod ove Balaševićeve pjesme, komentariše Zdravko, napravio čist rok-aranžman. Nabijeno je "a la Stonsi", a melodija prilično "vuče", iako je malo starinski rok. Međutim, ovo nije udarna numera na ploči, iako po njoj ploča ima naziv. Odgovaralo je, nekako, i za i dizajn samog omota, Draganu Stefanoviću...

U bregovićevskom aranžmanu odjekuju zvuci "starog dobrog roka" i pjesma:

Zbog tebe sam bio spreman na velika djela
Završio bih višu školu da si ti to htjela

I slušao bih Šopena, ponašao se zrelo i

Nosio bih kišobran i večernje odijelo...

Nešto balaševićevske nekonvencionalnosti smjenjuje Kovačeva "Smijem se bez smisla".

- To je jedna "ugođaj pjesma" sa pričom, kaže Zdravko. - Aranžman je "a la Supertramp". Jedna priča i doživljaj. Na usnoj harmonici je Pol Džons iz grupe "Manfred mann's".

Uzalud se budim, ponovo je veče
U bučnome stanu neki čudni ljudi

Piju moje vino, govore o tebi,

Nemarno, bez srca, pripiti i ludi.

Bregović se, čini nam se, više nametnuo cjelokupnim svojim prisustvom, nego li kao autor pjesama, što ne znači da njegova "Bar jedan ples" ne zaslužuje dobru ocjenu, ali smo u njoj više otkrili u tekstu negoli u muzici, ili pak aranžmanu, pogotovo ne u nekim ritmovima (čak i tango!), mada osjećamo u djelovima nečeg od one "dugmetaške" atmosfere, a sam Čolić dodaje:

- Ova kompozicija "vuče" malo na rege... Radiću je sa baletskom grupom Gordane Magaš, ali ne na onaj sistem na koji rade "Lokice". Dogovorili smo se da uz ovu numeru one malo i glume... Zar ne osjećate, slušajući ove numere, ogromne promjene u zvuku?

E, da si makar balerina, što bi volio...
Jednu noć... urnebes, bio bi takav urnebes.

O, ti i ja bili bi ovdje glavni par

Za ples, za ples, za ples...

"Odvešću te" komponuje i piše Arsen Dedić sa asocijacijom na atmosferu "Ako priđeš bliže" (nema li ovdje previše asocijacija možda prokušanog recepta ili je to poradi prepoznatljivih autorskih imena?)

Ceo tekst

Pogledajte još