Aspirin od sada lek i za tanke živce?

Za one "s tankim živcima" i nezgodnim temperamentom koji je nekada teško savladati spas možda stiže u obliku jedne tablete aspirina, saopštili su naučnici koji su sproveli istraživanje.

U studiji je navedeno da nekontrolisani bes možda može biti rezultat nekog od zapaljenskih procesa u telu, a interminentni eksplozivni poremećaj (IED) koji je još poznat i kao "sindrom besa", obično počinje u kasnim tinejdžerskim godinama.

Američki naučnici su otkrili da oni koji pate od tog sindroma imaju veće količine markera u krvi koji ukazuju na prisustvo nekog oblika zapaljenja u telu. Nivoi jednog od proteina koji ukazuje na u neku upalu kod onih koji pate od "sindroma besa" je bio skoro 2 puta veći od normalnog, dok je drugi marker molekula bio prisutan kod osoba kod kojih je u dužem periodu primećeno izuzetno agresivno ponašanje.

"Ova dva prisutna markera u stalnoj su uzročno-posledičnoj vezi sa agresijom i impulsivnim ponašanjem, ali ne i sa drugim oblicima psihijatrijskih poremećaja", rekao je profesor Emil Kokaro, vodeći stručnjak u ovom istraživanju koje je sproveo Univerzitet u Čikagu.

"Još uvek ne znamo sa stopostotnom sigurnošću da li upale u organizmu pokreću agresivna osećanja i ponašanje ili obrnuto, ali postoje vrlo jake naznake za to", dodao je on.

Otkriće koje je objavljeno u žurnalu JAMA Psychiatry, možda podiže mogućnosti za lečenje "sindroma besa" sa lekovima koji se već decenijama nalaze u širokoj upotrebi, poput, aspirina, dodali su doktori.

Prefesok Kokaro je naročito naglasio da nekontrolisani bes predstavlja poremećaj mentalnog zdravlja i da ga ne treba definisati kao loše ponašanje, a istraživanje iz 2006. godine je pokazalo da od tog poremećaja pati oko 5% odraslog stanovništva.

Izvor: B92

Pogledajte još