Filmadžije se sele iz Holivuda?

Podstaknuti pozamašnim poreskim olakšicama, filmadžije se sele tamo gde ima novca.

Konkurencija omogućava velikim studijima, kojima na raspolaganju stoje na stotine miliona dolara, da izaberu najpovoljnije aranžmane.

Džejms Kameron je nedavno saopštio da namerava da snimi i producira tri naredna nastavka svog blokbastera "Avatar" na Novom Zelandu. Proslavljeni reditelj se na ovaj korak odlučio jer će moći da uštedi 25 odsto produkcijskih troškova.

"Ne postoji mesto gde bismo mogli jeftinije da snimimo te nastavke", izjavio je za AP producent Džon Landau.

"Nisu nas privukli ni vulkani arhipelaga ni njegovi glečeri, jer će filmovi Avatar biti snimljeni u studiju. Presudan je bio popust koji smo dobili", objasnio je on.

Lokalna ekonomija će, takođe, značajno profitirati od ovog aranžmana, dodao je on, poredivši efekte njihovog dolaska sa uticajem novogradnje. Naime, Kameronova kompanija se obavezala da će potrošiti najmanje 413 miliona dolara tokom snimanja svoja tri filma.

Veligton nije jedini koji pretenduje da postane novi centar filmskih aktivnosti. U stopu ga prate Vankuver, Montreal, London i Njujork. A konkurencija će se još više zaoštriti iduće godine.

Trenutno 30 zemalja i 44 američke države nude poreske olakšice filmadžijama koji su odavno shvatili da ne moraju da snimaju isključivo u Holivudu.

Izvor; B92

Pogledajte još