Ovo je pet velikih laži o braku

Više neću biti usamljen/a
Osećaj usamljenosti zapravo nema nikakve veze s brakom. Oni koji se tako osećaju i pre braka imaće isti osećaj i kasnije. Usamljene žene iz veza i dalje će se osećati tako jer venčanje neće mnogo da promeni stvari u takvim situacijama. Onaj ko nije pridavao mnogo pažnje partneru ni pre braka neće to, u većini slučajeva, promeniti ni nakon ulaska u brak.

Seksualni odnosi će biti češći
Seksualna želja ne zavisi od toga u kojoj ste fazi veze. Ona je povezana s drugim stvarima, a ako se par međusobno dobro ne slaže i često se svađa stupanje u brak neće povećati seksualnu želju ako druge stvari ostanu iste. Sve to može da dovede do međusobnog osuđivanja partnera i konačnog udaljavanja jedno od drugog. Potrebno je da pronađete prave uzroke ređih seksualnih odnosa, a ne da rešenje tražite u samom ulasku u brak.

Neću morati da radim

Brak ne znači nužno finansijsku sigurnost pa su razmišljanja da će se venčanjem rešiti finansijska slika potpuno nerealna. Koliko god to bilo teško reći, žene su te koje najčešće imaju takav stav da će nakon udaje njihovi finansijski problemi biti rešeni. Finansijska sigurnost nije garantovana ukoliko niste osoba koja je i pre o tome vodila računa. O ovim stvarima je potrebno da razgovarate i pre braka kako se kasnije ne bi dogodilo da jedan od partnera ima osećaj "iskorišćenosti".

Imaćemo veliku sretnu porodicu

Velika srećna porodica ne podrazumeva samo vas dvoje i vašu decu. U porodici su i drugi članovi oba partnera. I dok se samim rađanjem stvara bezuslovna ljubav prema deci, ostale članove porodice "dobijate u paketu". Nerealno je očekivati da će vas svi voleti. Na vama je da im pokažete svoju naklonost, poštovanje i razumevanje, ali imajte na umu da je moguće da ne dobijete isto od druge strane.

Deca su rešenje svih naših problema
Ovo je jedan od najčešćih mitova koje razvijaju ljudi u nesrećnim brakovima. Oni imaju viziju da će njihove loše odnose popraviti rođenje deteta. Ali se ne vodi računa o tome da će dete doći u porodicu u kojoj ne vlada sklad i ljubav pa samim tim i ono može kroz odrastanje da postane nesrećno zbog toga što je deo porodice u kojoj ne vladaju ljubav i sloga. Deca su posebno osetljiva i potrebno im je mnogo pažnje zato bi trebalo, pre nego što se odlučite na ovaj korak, da budete sigurni da je to obostrana želja oba buduća roditelja, svesni da će biti potrebna i žrtva u mnogim situacijama pa da možete da računate na međusobnu pomoć i podršku. Ukoliko su odnosi narušeni, dolazak deteta može čak i da produbi te probleme.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Morguefile

Pogledajte još