Koraci od registracije domena do uspešnog sajta na Internetu

Na Internetu možete sami pronaći već postojeće šablone za izradu sajtova, ali su oni često isuviše jednostavni i najčešće ne omogućavaju unošenje određenih izmena i prilagođavanje potrebama sajta.

Postoje firme i pojedinci koji se bave ovim poslom i koji imaju urađena osnovna rešenja, koja se uz manje ili veće izmene mogu primeniti za pravljenje većine sajtova. Slikovito rečeno, to je šablon koji se modifikuje prema potrebama klijenta. Ovakav vid rešenja nije loš, ali ukoliko želite kompleksniji sajt, uvek je bolje da se napravi sve od početka.

Postoji mogućnost da nekom amateru date da se pozabavi sajtom, ali tako rizikujete da ne ispadne sve kako ste želeli i da onda morate opet da tražite nekoga ko se zaista razume u posao, da sredi sajt. Stoga je uvek dobra odluka da se odmah, na početku, uzme neko ko je profesionalac u svom poslu, neko ko je kvalitetan i pouzdan.


*Kako da znam ko je pouzdan?

Raniji poslovi su najbolja preporuka. Razgovarajte sa prijateljima koji su ranije platili nekome za sajt. To može biti dobar početak. Možete i na osnovu cene stvoriti sliku o tome koliko je ponuda firme kojoj ste se obratili dobra. Ako je ponuda previše jeftina (par stotina evra), velika je šansa da ćete za tako malo para i dobiti jako malo. S druge strane, relativno niska cena može biti odgovarajuća ukoliko se radi o nekoliko stranica sa statičkim sadržajem pa takav sajt i ne košta puno. Ali ako želite nešto dinamičnije i podložno promenama, onda se i cena izrade sajta povećava.

* Nađite nekoga ko zna svoj posao

Pre svega potrebno je naći nekoga ko se ozbiljno bavi izradom sajtova i ko je pouzdan. Za svaki sajt važni su struktura, dizajn, funkcionalnost i sadržaj. Dizajner se bavi kreiranjem sajta u vizuelnom, a često i u organizacionom smislu, programer je zadužen za funkcionalnost, a sadržajem se bavi kopirajter. Poželjno je da se time bavi osoba koja razume problematiku kojom se sajt bavi, ali i određena pravila pisanja na Internetu, kako bi sajt bio i dobro pozicioniran na Guglu.

Sve počinje od strukture sajta. Ona definiše kako će sadržaj biti grupisan, koliko će stranica i nivoa sajt imati i koliko će lako određeni delovi sajta biti dostupni. Od strukture zavisi i kako će Gugl videti sajt i kako će ga pozicionirati. Uvek je bolja plića struktura, bez mnogo hijerarhijskih nivoa.

Onda na scenu stupa dizajn. Dizajner na osnovu razgovora sa vama i na osnovu vaših želja i potreba, a na osnovu svog ranijeg iskustva, predlaže vizuelno rešenje sajta. Tehnički, skoro uvek može da se uradi sve što zamislite, ali je bolje ostaviti profesionalcima da urade kako oni misle da je najbolje.

Kada je napravljen dizajn, programer dalje nastavlja rad na delovima koje mi okom ne vidimo, ali su važni za samu funkcionalnost.

Kad je sajt gotov, postavlja se na server i onda vam je potreban neko ko će ga održavati. Zavisno od dogovora i potrebe same firme, o sadržaju, funkcionalnosti i ostalim elementima sajta brine ili sam vlasnik ili neko koga on angažuje za taj posao.

* Promocija sajta

Pored dobro uređenog i opremljenog sajta važan faktor za njegov uspeh su i društvene mreže. Važno je da na njima budete prisutni na dobar i kvalitetan način. Njihovim pravilnim korišćenjem dobar sadržaj sajta prezentujete mnogo širem auditorijumu. Društvenim mrežama se možete baviti sami, a postoje i firme koje se bave ovakvim poslovima. Dakle, sajt i društvene mreže nisu suprotstavljene strane već saveznici u vašoj što boljoj pozicioniranosti na Internetu i pred vašim saradnicima i klijentima.

Samo postavljanje dugmića na vaš sajt, za “šerovanje” putem društvenih mreža, nije dovoljno. Da bi potencijal društvenih mreža iskoristili na pravi način, vašim kompanijskim nastupom se neko mora ozbiljno baviti. U nekim slučajevima to možete biti i vi, ali ćešći su slučajevi kad vam je ipak potreban profesionalac ili agencija koja bi se bavila vašim kompanijskim nastupom na društvenim mrežama.

Dobra tehnička optimizacija, dobri i kvalitetni tekstovi i fotografije, kao i kvalitetni ljudi koji rade na sajtu, dobitna su kombinacija za uspeh na Internetu.

Sve savete omogućio RNIDS.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.