U nedelju bude Šumahera

0

Lekari bolnice u francuskom gradu Grenoblu verovatno će u nedelju pokušati nakratko da privedu svesti Mihaela Šumahera, višestrukog šampiona trka Formule 1, koji je na skijanju udario glavom u stenu. Zbog opasnih povreda glave sedmostruki prvak dva puta je operisan.

Šumaher je sada u rukama anesteziologa, prima barbiturate, lekove koji održavaju veštačku komu kojom se smanjuje metabolizam mozga, jer mozgu treba manje energije i lakše se oporavlja.

Bolesnik se održava u hipotermiji, što znači da mu se temperatura tela s normalnih 36-37 stepeni Celzijevih veštački spušta na 34 stepena kako bi se smanjila potreba za energijom u mozgu. Istovremeno, prate se svi parametri životnih funkcija. Veštačka koma održava se tri do pet dana, a nakon toga se napravi tzv. dijagnostički prozor. Uklone se lekovi koji su održavali veštačku komu kako bi se videlo kakvo je stanje svesti.

Zagrebački neurolog Branko Malojčić pretpostavlja da je Šumaheru obavljena dekompresijska kraniotomija.

“To je operacija kojom se uklanja gotovo polovina lobanje kako bi se otečeni mozak imao gde širiti, da ne bi došlo do povećanja pritiska u glavi. Jer u trenutku kad pritisak u glavi postane veći od krvnog, mozak ostaje bez nužnog dotoka krvi. Takvo stanje se može održavati mesecima dok pacijent ne postane dovoljno stabilan da mu se zatvori lobanja.”

Izvor: 24sata/ foto: AP/Luca Bruno

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.