Ljajić: Izmeniti jedan član zakona o GMO i postaćemo član STO

"Ukoliko otklonimo te prepreke, praktično je otvoren put za pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji", rekao je ministar trgovine , i dodao da je to ključni cilj ministarstva u oblasti spoljne trgovine.

On je naglasio da izmene zakona GMO neće doprineti prometu genetski modifikovane hrane na tržištu Srbije i da "garantuje da tog prometa neće biti, kao što ga nema ni sada".

"Suština izmene zakona jeste da se ta oblast stavi pod kontrolu, da se učini transparentnijom, jasnijom i da ne dovodimo u zabludu naše potrosače i naše građane", kazao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama, već samo o tome da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative.

Ljajić je najavio da će Ministarstvo u 2014. raditi na intenziviranju procesa digitalizacije, a da bi taj proces bio završen u roku potrebno je ispunjenje dva uslova.

"Jedan je da obezbedimo sredstva, i oko toga smo u pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a drugi je donošenje dva zakona iz nadležnosti Ministarstva kulture - zakona o elektronskim medijima i zakona o medijskim javnim servisima, kao pravni osnov za završetak procesa digitalizacije", precizirao je on.

Radi se i na zakonu o elektronskom poslovanju, i to je ključni sistemski zakon koji će biti impuls za razvoj opšte elektronskog poslovanja i trgovine u Srbiji.

Ministar očekuje da će Vlada Srbije usvojiti novi predlog zakona o zaštiti potrošača krajem januara i uputiti Skupštini na usvajanje zajedno sa zakonom o robnim berzama.

"Do kraja godine nas očekuje i rad i donošenje zakona o oglašavanju, koji se već dugo godina najavljuje. Razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama i želimo da dođemo do što većeg stepena saglasnosti kad se radi o ovom zakonu", rekao je Ljajić.

Najavio je i pregovore sa Ukrajinom o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini i potpisivanje sporazuma o podsticaju i zaštiti investicija sa Kanadom. Takođe su počeli pregovori o zaključenju sporazuma o podsticaju i zaštiti investicija sa Sjedinjenim Američkim Državama i Katarom.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine, kako dodaje, očekuju i skrininzi u pet oblasti - informacionom društvu, ekonomskim i međunarodnim odnosima, zaštiti konkurencije, zaštiti potrošača i uslugama.

Ljajić je rekao i da novi režim trgovine cigaretama sa EU ne bi trebalo da stupi na snagu pre marta meseca.

"Do sada je potpisan protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Da bi taj protokol stupio na snagu potrebno je da Vlada Srbije usvoji izveštaj o tim pregovorima i da se o tome izjasni srpski parlamet. Treba da se izjasne i daju odobrenje sve članice EU"
, objasnio je ministar u intervjuu Tanjugu.

Ljajić smatra da ta procedura neće biti završena pre marta zbog komplikovane procedure unutar EU.

Potrebno je definisati i kako da se podeliti ta kvota od 1.600 tona, koja se odnosi na celu EU, i to treba da definiše Srbija.

"Sve dok se ovo ne reši, ostaje da se cigarete iz svih zemalja EU uvoze u Srbiju po carinskoj stopi od 57,6 odsto na celokupnu količinu cigareta",
rekao je Ljajić.

Srbija, prema njegovim rečima, očekuje i otvaranje razgovora oko povećanja izvozne kvote za šećer u zemlje EU.

"Ta kvota je sada 180.000 tona. Mi očekujemo da EU, koja je načelno iskazala razumevanje za ovakav zahtev, prihvati razgovore za povećanje te kvote"
, zaključio je Ljajić i dodao da je traženo povećanje kvote od 45.000 tona, ali da ne može da tvrdi da će to Srbija i dobiti.

Izvor: B92
Foto: Beta - Milan Obradović

Pogledajte još