Ljajić: Izmeniti jedan član zakona o GMO i postaćemo član STO

0

Izmena jednog člana zakona o GMO i zakona o akcizama na alkoholna pića otvoriće put Srbiji ka Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kaže ministar Rasim Ljajić.

“Ukoliko otklonimo te prepreke, praktično je otvoren put za pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji”, rekao je ministar trgovine , i dodao da je to ključni cilj ministarstva u oblasti spoljne trgovine.

On je naglasio da izmene zakona GMO neće doprineti prometu genetski modifikovane hrane na tržištu Srbije i da “garantuje da tog prometa neće biti, kao što ga nema ni sada”.

Suština izmene zakona jeste da se ta oblast stavi pod kontrolu, da se učini transparentnijom, jasnijom i da ne dovodimo u zabludu naše potrosače i naše građane”, kazao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ne radi se ni o kakvoj dozvoli za promet genetski modifikovanih organizama, već samo o tome da se moraju sve restriktivne odredbe ukloniti iz srpske zakonske regulative.

Ljajić je najavio da će Ministarstvo u 2014. raditi na intenziviranju procesa digitalizacije, a da bi taj proces bio završen u roku potrebno je ispunjenje dva uslova.

“Jedan je da obezbedimo sredstva, i oko toga smo u pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a drugi je donošenje dva zakona iz nadležnosti Ministarstva kulture – zakona o elektronskim medijima i zakona o medijskim javnim servisima, kao pravni osnov za završetak procesa digitalizacije”, precizirao je on.

Radi se i na zakonu o elektronskom poslovanju, i to je ključni sistemski zakon koji će biti impuls za razvoj opšte elektronskog poslovanja i trgovine u Srbiji.

Ministar očekuje da će Vlada Srbije usvojiti novi predlog zakona o zaštiti potrošača krajem januara i uputiti Skupštini na usvajanje zajedno sa zakonom o robnim berzama.

“Do kraja godine nas očekuje i rad i donošenje zakona o oglašavanju, koji se već dugo godina najavljuje. Razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama i želimo da dođemo do što većeg stepena saglasnosti kad se radi o ovom zakonu“, rekao je Ljajić.

Najavio je i pregovore sa Ukrajinom o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini i potpisivanje sporazuma o podsticaju i zaštiti investicija sa Kanadom. Takođe su počeli pregovori o zaključenju sporazuma o podsticaju i zaštiti investicija sa Sjedinjenim Američkim Državama i Katarom.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine, kako dodaje, očekuju i skrininzi u pet oblasti – informacionom društvu, ekonomskim i međunarodnim odnosima, zaštiti konkurencije, zaštiti potrošača i uslugama.

Ljajić je rekao i da novi režim trgovine cigaretama sa EU ne bi trebalo da stupi na snagu pre marta meseca.

“Do sada je potpisan protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Da bi taj protokol stupio na snagu potrebno je da Vlada Srbije usvoji izveštaj o tim pregovorima i da se o tome izjasni srpski parlamet. Treba da se izjasne i daju odobrenje sve članice EU”
, objasnio je ministar u intervjuu Tanjugu.

Ljajić smatra da ta procedura neće biti završena pre marta zbog komplikovane procedure unutar EU.

Potrebno je definisati i kako da se podeliti ta kvota od 1.600 tona, koja se odnosi na celu EU, i to treba da definiše Srbija.

“Sve dok se ovo ne reši, ostaje da se cigarete iz svih zemalja EU uvoze u Srbiju po carinskoj stopi od 57,6 odsto na celokupnu količinu cigareta”,
rekao je Ljajić.

Srbija, prema njegovim rečima, očekuje i otvaranje razgovora oko povećanja izvozne kvote za šećer u zemlje EU.

“Ta kvota je sada 180.000 tona. Mi očekujemo da EU, koja je načelno iskazala razumevanje za ovakav zahtev, prihvati razgovore za povećanje te kvote”
, zaključio je Ljajić i dodao da je traženo povećanje kvote od 45.000 tona, ali da ne može da tvrdi da će to Srbija i dobiti.

Izvor: B92
Foto: Beta – Milan Obradović

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.