Okrećemo se tradiciji: Imena naših baka i deka ponovo u modi

Hana, Lara, Sofija, Mila, Tea, Lea, Una i Anđelija najčešća su ženska imena za koja su se roditelji odlučivali ove godine. Najčešće su se, kažu matičari, ove godine sretali sa imenima Nikolina i Nikolija, a učestalost se dodatno povećava decembra kada vernici slave Svetog Nikolu.

Prema rečima zamenika matičara Vesne Đikić, u određenoj su se meri počela vraćati i tradicionalna imena. Tako su ove godine u knjige nekoliko puta upisana imena Vera, Mitra i Branka, a nekada veoma često ima Marija sada se javlja izuzetno retko.

Dečaci rođeni ove godine najčešće se zovu Vuk, Mateja, Andrej, Andrija, Nemanja, Uroš, Lazar i Pavle.

"Imali smo i desetak Konstantina, što ranijih godina nije bio slučaj. Ime se javljalo veoma retko. Često se danas daje ime Maksim, a imamo i dva Vidaka"
, kaže Đikić.

Đikić dodaje da poslednjih godina nema “ekspanzije” određenog imena kao što se dešavalo u periodu najveće popularnsti latinoameričkih serija, pa su se devojčice masovno zvale Kasandra i Ljovisna. Imena iz sada popularnih turskih serija nisu se “primila”, pa tako nije rođen nijedan Sulejman ili Šeherezada.

Poslednjih godina, kažu, nema nekog posebnog pravila, a imena su mnogo raznovrsnija nego ranije. Popularnost imena traje godinu ili dve, a onda ga zamene nova i drugačija.

Ukoliko matičar proceni da ime koje roditelji žele da daju vređa ličnost deteta oni mogu odbiti da ga upišu pod tim imenom, ali u niškoj matičnoj službi tvrde da se sa time još nisu susreli.

"Imali smo nekoliko zahteva da dete nosi dva imena i izašli u susret. Takođe ima i neobičnih imena, ali nikada nisu bila uvredljiva, a mi ne smemo da utičemo na izbor roditelja"
, kažu u matičnoj službi.

Na svet je ove godine došlo i desetak devojčica sa imenima Teona i Nika.

"Dešava se da majke budu zajedno u porodilištu, pa tamo čuju imena jedna od druge i tako gotovo istovremeno bude prijavljeno po nekoliko Nika"
, kaže Vesna Đikić.

U niške matične knjige ove godine upisano je oko 3.500 dece, što je za oko sto manje nego 2012. godine. U knjigu umrlih na teritoriji grada upisano je oko 3.300 osoba.

Izvor: Blic
Foto: Morguefile

Pogledajte još