LJUBAV JAČA MENTALNO ZDRAVLJE: Deca koja odrastaju sa bakom i dekom su srećnija i sigurnija

Ne postoji ljubav koja može da se poredi sa ljubavlju između bake i deke i njihovih unuka. Ova jedinstvena veza je mnogo više od samog čuvanja dece. Uloga koju oni imaju u životu njihovih unuka nudi nešto što niko drugi ne bi mogao da zameni, a sada naučna istraživanja ukazuju na dokaz da je odnos bake i deke i unuka koristan na više načina.

Studija Univerziteta u Oksfordu otkrila je da odrastanje uz bake i deke pomaže deci da postanu sposobna da se nose sa nepovoljnim dečijim iskustvima i traumama.

Istraživanje je obuhvatilo preko 1.500 dece i ukazuje na to da učešće bake i deke u životu deteta doprinosi dobrobiti deteta. Sva ova deca istraživačima su se učinila sigurnijim, što im je omogućilo da se sa negativnim životnim događajima nose na zdraviji način.

Zanimljivo je da je ista studija analizirala razliku između bakinog učešća u životu deteta u odnosu na dekino učešće. Ispostavilo se da je bakino uključivanje bilo više povezano sa negovanjem, dok je dekino učešće bilo više povezano sa mentorstvom i aktivnostima.

Ali to nije sve, druga istraživanja ukazuju na to da bliske veze između bake i deke i njihovih unuka takođe smanjuju rizik da dete postane depresivno.

Studija objavljena u časopisu "The Gerontologist" otkrila je da što je dete bliže baki i deki, to je manja verovatnoća da dete pokaže simptome depresije. Isto važi u u obrnutom slučaju: bake i deke u bliskim odnosima sa unucima takođe su ređe pokazivali znake depresije.

Druga studija pokazala je da bake i deke koji čuvaju unuke imaju životni vek koji je u proseku duži za pet godina. Tako da se može zaključiti da ova posebna veza pored neizmerne ljubavi ima i zdravstvene koristi.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još