Sramotno: Računi za grejanje u visini penzije!

Penzionerka Ljubinka Gaborović (80) iz zgrade u Nemanjinoj ulici bila je zaprepašćena kada je videla da za usluge grejanja treba da plati čak 17.500 dinara.

"I prošli račun od 10.000 dinara bio je previsok, ali ovo je zaista previše. Morala sam da sednem kada sam videla iznos i samo što nisam počela da plačem. Pa, moja penzija je 21.000 dinara i nije mi dovoljna samo za račune. Od čega da živim?", pita se starica.

Minimalno uvećanje decembarskih u odnosu na novembarske račune iznosilo je 50 odsto, a u mnogim stambenim zgradama to povećanje bilo je i dvostruko veće.

Zakazalo očitavanje sa brojila
Zaposleni u JKP “Čačak”, dobro upućeni u ovu problematiku, naglašavaju da je, skoro izvesno, nešto zakazalo u lancu očitavanja podataka sa brojila, njihovog unošenja u sistem, obrade i fakturisanja. - Neko je morao da primeti da su računi abnormalno visoki i da, ako je potrebno, obustave njihovu dostavu.
"Imam utisak da su grejali punim kapacitetom i kada za to nije imalo potrebe samo da bi više naplatili. Bilo je toplih dana, mogli su da smanje dotok energije, ali su radijatori bili vreli kao nikada dosad", kaže Ivan Stojanović, čiji račun iznosi 15.000 dinara.

U JKP “Čačak”, koje je zaduženo za grejanje, kažu da su očekivali nezadovoljstvo građana, ali podsećaju da su povećani računi posledica uvođenja tarifnog sistema naplate po kom svako plaća onoliko koliko potroši.

Direktor Obrad Stevanović objašnjava da nisu sporni stanovi u novogradnji, gde se niko ne žali na račune jer je za svaki stan instalirano brojilo, već u starijim zgradama u kojima postoji zajednička podstanica i gde je veliki “rastur” toplotne energije.

"Poenta tarifnog sistema je štednja energije, a neki građani očito ne žele da štede i zato su im računi uvećani. Ovo su dečje bolesti koje se moraju zajednički preboleti"
, ističe Stevanović.

Tehnički direktor Nenad Ocokoljić naglašava da je za stanare zgrada koje nemaju ugrađene merače utroška toplotne energije jedino rešenje ugradanja ventila kojima se reguliše temperatura u stanovima. Cena ventila je 50 evra, a mora ih biti instalirano onoliko koliko u stanu ima radijatora. Problem je, međutim, u tome što je za njihovu ugradnju potrebna saglasnost najmanje 80 odsto stanara.

"U našoj zgradi sa 76 stanova ne bismo mogli da se složimo ni kada bi trebalo da nam plate 50 evra, a kamoli kada svako domaćinstvo toliko treba da da za jedan radijator. Ne preostaje mi ništa drugo nego da odjavim grejanje"
kaže Petar Radojičić sa Ljubić keja.

"Ima zahteva za isključenje sa grejne mreže, ali radi se uglavnom o emotivnim odlukama. Kada se potrošaču objasne prednosti tarifnog sistema, oni po pravilu odustaju od takve odluke"
, rekao je Ocokoljić.

Pogledajte još