Trajanov put 98/99/106- 2006

Via Traiana

Po lepom i sunčanom danu, u sredu, 25. oktobra, krenuli smo iz Beograda nešto pre podneva, sa dva autobusa, Trajanovim putem (Via Traiana).

Prvu pauzu napravili smo  na lokalitetu Golubac. Aca Đorđević, arheolog, vođa puta, u pravom smislu te reči jer nam je svo vreme skretao pažnju na lokalitete, što arheološke, a što  turističko-ugostiteljske, održao nam je kratko predavanje uz puno anegdota i interesantnih priča sa ovog lokalitete.

Sledeća stanica - Lepenski vir. Tu su nas domaćini ljubazno dočekali, osvežili i okrepili. Zatim su nas proveli kroz muzej, a upravnik,  Vasoje Vasić, na opšte zadovoljstvo, i onih koji su već znali istorijat Lepenskog vira, i nas desetak novinara manje upućenih u materiju, ispričao nam je sažeto ali, rekao bih, naučno-popularno, ko je, kada i kako živeo na ovoj lokaciji. Puni utisaka, odmorni i sve raspoloženiji nastavili smo Trajanovim putem.

Stigli smo u Kladovo. Posle kraće šetnje gradom i obilaska kulturno-istorijskih mesta, ali i nekoliko kafića, stigli smo i do Arheološkog muzeja "Đerdap". Za godinu jubileja, desetogodišnjicu od konstituisanja, ovaj muzej novom izložbom, pod nazivom "Via Traiana - 1900 godina (98/99/106- 2006)" simbolično otvara novu eru u kulturno-istorijskom životu Klisure "Gvozdena Vrata".

"Veličanstveno je stajati na obali Dunava", reče Plinije Mlađi. Ovo je bio ujedno, može se reći, i lajtmotiv dr Tatjani Cvjetićanin, direktorki Narodnog muzeja u Beogradu, Dejanu Nikiću, zameniku predsednika Opštine Kladovo, Miladinu Lukiću, pomoćniku ministra kulture, Ivanu Perkoviću, direktoru pravnog sektora HE "Đerdap" i Jeleni Kondić, upravnici Arheološkog muzeja "Đerdap" koji su svečano i zvanično otvorili izložbu. Zahvalna i uglavnom stručna publika uverila se da govorništvo, lepota govora, nekada visoko cenjena disciplina, i dan danas može da ima svoje mesto u savremenoj kulturi. Uz šampanjac i bliceve foto-aparata imali smo privilegiju i čast da vidimo muzejske eksponate koji se nalaze na potencijalnoj listi UNESCO-a radi zaštite od potapanja.

Veče smo nastavili u svečanoj sali Hotela "Đerdap", onako po srpski, uz muziku, iće, piće i puno razmene utisaka. Sve je kulminiralo velikim vatrometom sa slavljeničke torte iznenađenja. I ovu priliku koristim da se još jednom zahvalim ljubaznim organizatorima i domaćinima na zaista toplom  dočeku, prijatnom boravku i ispraćaju sa obostrano iskazanim željama da ćemo se ponovo videti nekom ovako lepom prigodom.

I kako već reče Jelena Kondić, upravnica Arheološkog muzeja "Đerdap": "Već svetski dobro poznato, bogato kulturno-istorijsko nasleđe otkriveno na ovim prostorima, predstavlja baštinu od izuzetnog nacionalnog značaja, ali i za početke evropske civilizacije."

Zato put pod noge - Via Traiana do Kladova - Arheološki muzej "Đerdap". Možete puno toga zanimljivog da naučite, ali i da se lepo  provedete. 

Dragan Kljajić

Pogledajte još