Opozicija vodi na parlamentarnim izborima u Moldaviji

KIŠINJEV, 30. jul 2009. (Beta-AFP) - Četiri opozicione stranke osvojile su najviše glasova na prevremenim parlamentarnim izborima u Moldaviji, saopštila je danas izborna komisija nakon prebrojanih 97 odsto glasova.

Liberalna demokratska partija osvojila je 16,4 odsto glasova i imaće 17 poslanika, Liberalna partija dobila je 14,4 odsto glasova (14 poslanika) dok je alijansa "Naša Moldavija" osvojila 7,4 odsto glasova (8 poslanika). Te tri liberalne stranke koje su ranije najavile da će biti u koaliciji imaće zajednički u budućem parlamentu 40 poslaničkih mesta.

Demokratska stranka, na čijem je čelu bivši šef Komunističke partije koji je prešao u opoziciju Marjan Lupu, osvojila je 12,5 odsto glasova odnosno 13 poslaničkih mesta.

Ako se partija Lupua pridruži liberalnim strankama, te četiri partije imaće u budućem sazivu skupštine većinu od 53 od ukupno 101 poslaničkog mesta.

Komunistička partija koja je do sada bila na vlasti sa osvojenih 45,1 odsto glasova i dalje će sa 48 poslaničkih mesta imati najviše poslanika u parlamentu.

Pogledajte još