Vanredni rokovi i dopunska nastava za "večite studente"

Ministar Tomislav Jovanović najavio je da će u toku dana fakultetima biti ponovo prosleđena preporuka da popišu studente koji su fakultete upisali pre 2005. godine, kako bi se znalo koliko ih ima i na kojim godinama, a kojima bi se povećanjem broja rokova i vannastavnim aktivnostima pomoglo da završe studije do kraja godine.

''Zalaganje ministarstva će biti usmereno ka tome da im se olakša i obezbedi da završe studije po zakonu. Nijedan student neće biti oštećen, ali oni koji ne žele da više nastave studije neka se izjasne da se ne vodi da imamo balast studija''
, rekao je Jovanović novinarima nakon konferencije posvećene konkursu "Koš za još".

On je istakao da je već upućen dopis svim fakultetima da pomognu, odnosno da svaki ponaosob napravi analizu iz kojih razloga i koliko ima studenata koji su obuhvaćeni zakonom, a po kome bi trebalo da im prestane studiranje.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se vidi koliki je broj tih studenata i kako da im se obezbedi nastavak studiranja.

On je istakao da je jedna od mogućnosti povećanje broja rokova, dok je druga - uvođenje posebne nastave za studente.

''Ubeđen sam da ćemo sa tom akcijom obezbediti da do kraja godine najveći broj njih završi studije, a onaj mali broj studenata, koji ne završi fakultete to reši u svoju korist, a ne štetu''
, rekao je Jovanović.

On je istakao da mu je drago da je studentska asocijacija pokrenula akciju rešavanja tog pitanja početkom godine i da nisu čekali septembar ili kraj godine i iznudjeno rešenje.

Ministar je ukazao i da je uloga svake države, pa i Ministarstva prosvete da stimuliše dobre studente i da obrazovanje bude efikasnije i brže.

''Orjentacija prema srednjim vrednostima, a posebno prema lošim studentima nije uspela u Evropi i svetu. Naš zadatak je da skratimo dužinu trajanja studiranja''
, rekao je Jovanović.

Krajnji rok do kada bi "večiti" studenti mogli da diplomiraju je 30. septembar. Ako do tada kolovanje ne privedu kraju, studije im propadaju. Pojedine studentske organizacije uputile su Ministarstvu zahtev za ponovno produženje roka.

Izvor: 24sata

Pogledajte još