Džoni Vajsmiler: Najpoznatiji Tarzan na svetu

0

Džoni Vajsmiler je bio najbolji glumac među plivačima i najbolji plivač među glumcima. Svetsku slavu stekao je ulogom Tarzana, u filmovima rađenim po romanima Edgara Rajsa Barouza (u periodu 1932-1948).

Iako je zvanično rođen u Rumuniji, postoje tvrdnje da je njegovo mesto rođenja selo Međa, u opštini Žitište. Jedino je sigurno da je rođen u Banatu, tadašnjoj Austrougarskoj.

Njegovi otac i majka bili su Jevreji koji su govorili nemačkim jezikom, a sa njima je kao sedmomesečna beba prešao u SAD.

U Čikagu je trenirao vaterpolo i plivanje, i sa osamnaest godina (18. jula 1922.) obara svetski rekord na 100 m. Vajsmiler je prvi čovek koji je preplivao 100 m za manje od jednog minuta (58,6 sekundi). Oborio je mnoge svetske rekorde i osvajač je pet olimpijskih zlata.

Tokom dvadesetih godina prošlog veka osvojio je pet zlatnih medalja u plivanju i jednu bronzanu u vaterpolu.

Pobedio je 52 puta na Nacionalnim šampionatima i postavio 67 čak svetskih rekorda.

Posle plivačke, ostvario je uspešnu i glumačku karijeru. Bio je šesti Tarzan u filmovima i definitivno najpoznatiji, pošto je uradio čak 12 filmova.

Na Igrama u Parizu 1924. godine Vajsmiler je stigao do tri zlatne medalje i bronzano odličje kao član vaterpolo tima Sjedinjenih Država.

Džoni Vajsmiler nikada nije izgubio trku i završio je amatersku plivačku karijeru bez poraza.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.