Građani podržavaju reforme ministra Radulovića (ANKETA)

Foto: Beta/Nenad Petrović

Rezultati istraživanja o podršci građana Srbije reformskim aktivnostima ministra Radulovića i Ministarstva privrede otkrivaju da je 29 odsto njih "zadovoljno i nije zadovoljno“, dok 24 odsto nije zadovoljno njegovim radom.

Istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta sprovedeno je u saradnji sa Ipsos Stratedžik marketingom od 13. do 15. decembra prošle godine na teritoriji cele Srbije, na reprezentativnom uzorku od 1.202 gradjana Srbije starijih od 18 godina.

Na pitanje čime su to zadovoljni u radu ministra Radulovića, gradjani su u najvećem procentu istakli da je to zbog njegove namere da zavede red u državnim agencijama i nenamenskom trošenju budžetskih sredstava - 45 odsto, nije političar i ne plaši se da govori istinu - 41 odsto.

Takođe, 32 odsto smatra da je "odlučan i hrabar da sprovede reforme i reši probleme sa kojima do sada niko nije bio spreman da se suoči", a da ima dobru strategiju za oporavak srpske privrede smatra 25 odsto njih.

Među odgovorima na pitanje čime su nezadovoljni u radu ministra Radulovića, izdvajaju se da ne brine za sudbinu radnika - 44 odsto, kao i da nema političku podršku za svoje aktivnosti - 31 odsto.

Da bi izašla iz krize i daljeg ekonomskog propadanja, 58 odsto ispitanika smatra da je za Srbiju neophodno da prodje sveobuhvatne i korenite ekonomske reforme koje bi neretko mogle da budu bolne, što dokazuje svesnost i spremnost građana Srbije za sprovodjenje istinskih reformi.

Većina građana - 59 odsto, podržava izmene Zakona o radu, "po kojima bi se uklonili izvori zloupotreba neradnika, posebno u javnom sektoru, ukinule privilegije sindikata koje ne služe zaštiti radničkih prava, a zapošljavanje, ali i otpuštanje radnika bilo olakšano, čime bi se, po mišljenju Ministarstva privrede stvorile pretpostavke za privredni rast, rast zapošljavanja i životnog standarda gradjana".
Sa druge strane, 36 odsto njih se ne slaže sa ovim predlogom zakona, saopštilo je ministarstvo.

Kada je reč o podsticajima stranim investitorima, 70 odsto gradjana podržava njihovo ukidanje zbog brojnih zloupotreba i loših efekata ovakve politike.
Identičan je procenat podrške ukidanju subvencija javnim i državnim, odnosno društvenim preduzećima, "uz obrazloženje da je u protekloj deceniji na ta preduzeća potrošeno oko pet milijardi evra, bez ikakvog napretka".

Tri četvrtine gradjana izjasnilo se za smanjenje nameta na rad - poreza i doprinosa na lični dohodak za svakog zaposlenog, što je, takodje, jedan od predloga Ministarstva privrede.

Na pitanje da li bi u sledećem sastavu Vlade voleli da vide Sašu Radulovića na mestu ministra privrede, više od polovine gradjana, odnosno 54 odsto, odgovorilo je potvrdno, 28 odsto to ne bi volelo, dok 18 procenata nema stav po tom pitanju, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Izvor: Blic
Pogledajte još