Šokantno: Devojčicu udali sa 10 godina, sa 13 već imala dete i ostala udovica

0

Alemtsahje Gebrekidan imala je samo 10 godina kada je njenom detinjstvu naglo došao kraj.

“Igrala sam se ispred kuće kada me moja majka pozvala da uđem. Rekla mi je da ću morati da se udam. Bila sam iznenađena i zaplakala sam, ali ništa nisam rekla roditeljima”, priseća se trenutka u kom joj se ceo život promenio.

Dva meseca kasnije udala se za 16-godišnjaka. Sada ima ima 38 i živi u Londonu. Ljuta je na svoje roditelje i kaže kako joj je život uništen zbog ranog ulaska u brak.

“Do dana venčanja nisam ga upoznala. Kad sam ga videla, osećala sam se dobro. Bio je dete isto kao i ja, i bio je uzrujan isto kao i ja”
, ispričala je Alimtsahje koja je morala da napusti školu.

“Nosila sam vodu i drva izdaleka i kuvala za svog supruga i tako svaki dan”, priseća se. Kad je imala 13 rodila je sina Tefsalena, koji sad ima 25 godina.

“Bolelo me je dok sam bila trudna, i kad sam rađala i stalno sam plakala. Bila sam dete”,
kazala je.

Njen suprug poginuo je kad je imao 19 u građanskom ratu boreći se na strani pobunjenika koji su želeli da svrgnu komunističkog diktatora Mengistua Haile Mariama.

Imala sam 13 i bila sam udovica. Ostavio me s bebom. Bilo je jako teško. Žao mi ga je jer ni on nije imao prilike da uživa u životu”, priča Alemtsahje koja je ubrzo dopala u ruke krijumčara koji su joj obećavali bolji život u inostranstvu.

Sina je ostavila sa svojom majkom i otputovala u Egipat, gde je radila kao sluškinja, ali bez plate.

Sa 16 godina tražila je azil i bila smeštena u hraniteljsku porodicu jer je bila mlada. Vratila se natrag u školu i naučila Engleski i sada pomaže u vođenju humanitarnu organizacije “Girls Not Brides”.

Njen sin živi u Etiopiji sa bakom i dedom, a majku vidi samo kad dođe u posetu.
“Jako mi je teško, ali ne mogu ga dovesti u London jer je već u 20. Pokušala sam prošle godine i rekli su mi da ne može”, rekla je Alimrsahje.

Koliko god zvučalo šokantno, njeno iskustvo nije neuobičajeno. Naime, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 14,2 miliona devojčica godišnje mlađih od 15 godina prisiljeno je na brak.

Većinom se takve stvari događaju i Indiji, srednjem Istoku i Africi, a posledice su strašne. Devojke ostaju neškolovane, vrlo mlade pristupaju seksualnim odnosima, trpe porodično nasilje, a šanse za boljim životom su im oduzete.

Veliki broj umire pri porođaju ili u trudnoći usled komplikacija – što je, prema UN, vodeći uzrok smrti devojki između 15 i 19 godina u zemljama u razvoju.

Izvor: Kurir/ foto: Alamy

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.