Devojčici tumor pojeo deo lica, RFZO odbio da je pošalje na lečenje u inostranstvo

Anastasija, devojčica iz Vranja, je već u decembru nedostajao deo lica koji je pojeo tumor, a ta rupa se brzo širi prema njenom mozgu. Njoj je trenutno stavljena ploča na lice da bi se sakrila rupa koju je napravio tumor.

Jedina Anastasijina prilika da preživi je da pod hitno bude poslata u inostranstvo, na fokusirano zračenje tumora, tretman koji uspeva kod 97% odsto dece koja su mu podvrgnuta. Problem je u tome što to košta, njeni roditelji naravno da nemaju tih para. Još veći problem je što više nema ni vremena da im se pomogne, svako skupljanje novca od samilosnih građana bi bilo uzaludno trošenje Anastasijinih sve manjih šansi da preživi.

(old_image)

Najveći problem u ovoj priči je država, tačnije RFZO. Naime, Prvostepena komisija RFZO je odbila da pošalje Anastasiju na lečenje u inostranstvo uprkos tome što njen pravilnik nalaže drugačije.

"Sve uzaludne, pa i pogrešne operacije koje su joj samo potrošile vreme i snagu. Pre godinu dana je operisana u Nišu, zbog 'polipa'. Onda je utvrđeno da nisu polipi, nego maligni tumor, zbog čega je u Beogradu izdržala četiri ciklusa homeoterapije, bez potrebe, jer posle toga je izvršeno detaljnije pregledanje i posledično nova dijagnoza – tumor hordon. Nakon toga je Anastasija izdržala još četiri operacije. Ni jedna od njih nije donela bilo kakav pozitivni pomak u lečenju Anastasije. Sa ogromnim zakašnjenjem, ali još uvek nadama da dete može da preživi ako bude u inostranstvu podvrgnuto oprobanoj terapiji, Institut za majku i dete je RFZO savetovao da dete bude poslato na to lečenje."

(old_image)

Međutim, RFZO je to odbio, pozivajući se na svoj Pravilnik, u kome piše upravo suprotno od onoga što oni tvrde. Drugim rečima, oni su učinili upravo suprotno od onoga što su im savetovali stručnjaci Ivan Boričić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i Anna Kensley, referent patolog za tumore mekih tkiva kod dece, iz Dečije Bolnice Mančester u Velikoj Britaniji.

O ovom slučaju lekari sa Instituta za majku i dete u Beogradu, potpomognuti znanjem stranog stručnjaka, su dali jasno i napismeno mišljenje navodeći da Anastasija ne može da bude izlečena u Srbiji i da je jedina prilika da preživi inostranstvo.

(old_image)

“Mišljenja smo da devojčicu treba uputiti u nadležni centar za hordome, tj. savetuje se protonsko zračenje radi redukcije tumora i procesa koji se dalje širi”.

U četvrtak Anastasija izlazi pred Drugostepenu komisiju RFZO. Ukoliko njen zahtev bude odbila komisija, Anastasija, dete staro devet godina, će umreti. Ona nema još mnogo vremena da se bori za život.

Izvor: B92
Foto: B92

Pogledajte još