IZABERITE PRAVU: Koja frizura je idealna za vaš oblik lica?

Kada je u pitanju izbor frizure, jedna od najvažniih stvari koja direktno utiče na vaš izbor i koja bi svakako trebalo da utiče, jeste oblik vašeg lica. Često se dešava da dobar deo života smatramo kako imamo jedan oblik lica, na primer ovalni, a on je zapravo okrugao.

Zapravo, postoji mnogo više kategorija i ono najvažnije - sva lica su drugačija. Ono što vam može pomoći pri odabiru idealne frizure jeste definisanje bar nekih glavnih karakteristika. Ali kako da znate da li vam je lice okruglo, ovalno, u obliku srca ili dijamanta?

Da ne pominjemo da postoje i kombinacije kategorija. Frizeri imaju tu sposobnost da vam jednim pogledom na strukturu kostiju lica kažu kakva bi vam frizura stajala. Zato smo se raspitali na koji način oni razmišljaju.

Ovalna lica nemaju oštre crte, to su lica kojima kosti nisu izražene, a čeoni deo je malo širi od brade – zamislite obrnuto jaje. Većina frizura ima ulogu da ublaži oštre crte lica, zato ovalnim licima dobro stoje sve frizure.

Slede lica kvadratnog oblika gde su najveća širina samog lica i visina približno jednake, vilica je oštra. Duga i slojevita kosa može ublažiti oštrine, a šiške i kraći pramenovi oko lica su im najbolji prijatelji.

Okrugla lica su slična kvadratnim po pitanju širine i visine, samo što kod okruglih lica nema oštrih linija, vilica nije izražena. Ovakvom licu ćete želeti da dodate oštrinu i oblik, njima savršeno stoji kratka kosa, bob frizure i razdeljak sa strane.

Lica u obliku dijamanta imaju najizraženije kosti. U vreme Instagrama i čuvenog cat-eye načina šminkanja, najviše žena operacijama i šminkom teži takvom obliku lica, podignutim obrazima i oštroj vilici. U slučaju da želimo da ublažimo tako izražene crte, najbolji efekat postiže se talasima, loknama i volumenom.

Lica oblika pravougaonika su izražene vilice, ali veće visine od širine lica. Njima najbolje pristaje razdeljak na sredini koji će dati ovalniji oblik licu, kao i šiške koje ga mogu vizualno skratiti.

Oblik srca je sličan obliku dijamanta, ali on uz izraženo usku i oštru vilicu ima šire čelo. Razdeljak sa strane im odlično stoji, kao i bob i lob frizure, sve što će vizualno suziti čelo, a dati oblinu vilici. Duge šiške na stranu su takođe odličan izbor.

Postoji nekoliko načina na koje možete definisati koji je oblik vašeg lica. Prvi način je da uzmete šnajderski metar i izmerite definišuće dimenzije lica. Ako su visina i širina iste, lice vam je ili okruglo ili kvadratnog oblika, a na osnovu oštrine vilice onda možete odrediti koje je od ta dva. Ako vam je čelo šire od vilice, lice vam je oblika srca ili dijamanta. Ako vam je visina lica veća od širine, lice vam je ili pravougaono ili ovalno.

Za kraj, ni dva okrugla lica nisu ista i ovo nikako nisu pravila koja definišu kakvu frizuru morate da imate, šišajte se kako god želite i kako se vi osećate najlepše. Ovaj vodič je tu ako želite da eksperimentišete sa kosom i istražite svoje lice.

Izvor: Elle.rs/Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još