Započnite zdravo dan: 5 razloga zašto piti toplu vodu sa limunom!

Ujutro, nakon ustajanja započnite dan s čašom tople vode i sokom od limuna. Limunov sok s toplom vodom ispira na čudesan način jetru i bubrege. Ako se pije hladan, nadražuje peristaltiku creva i tera čoveka već rano ujutro na stolicu.

To je tako jednostavno, a prednosti su velike. Evo zbog čega je dobro piti toplu vodu sa limunom:

1. Jača imuni sistem

Limuni su puni vitamina C i kalijuma. Vitamin C je super za borbu protiv prehlade, a kalijum stimuliše mozak i nervnu funkciju i pomaže u kontroli krvnog pritiska.

2. Uravnotežuje pH

Limuni su neverovatno alkalna hrana, verovali ili ne. Da, oni su kiseli, ali u našim telima oni su alkalni (limunska kiselina ne stvara kiselost u telu). Alkalno telo je ključ za dobro zdravlje. Poslednje, ali ne i najmanje važno, askorbinska kiselina (vitamin C) poboljšava apsorpciju gvožđa u telu.

3. Pomaže pri varenju

Sok od limuna pomaže u izbacivanju otpadnog sadržaja iz organizma. Podstiče jetru da proizvodi žuč, kiselinu potrebnu za varenje. Efikasno varenje smanjuje gorušicu i zatvor.

4. Čisti kožu
Vitamin C pomaže smanjenju bora i mrlja. Limun i voda čisti toksine iz krvi koja pomaže da koža bude čista.

5. Pomaže pri zaceljivanju
Askorbinska kiselina (vitamin C), koje je u limunu u izobilju, podstiče zaceljivanje rana, te je bitan nutrijcient u održavanju zdravih kostiju te vezivnog tkiva. Vitamin C takođe prikazuje protivupalna svojstva. Vitamin C je bitan u održavanju dobrog zdravlja.

Praktikujte ovo – pijte čašu tople vode s limunom svakog jutra mesec dana i primetićete da može promeniti ceo dan. Nemojte biti iznenađeni kada se ujutro pogledate u potpuno drugačijem svetlu.

Recept je vrlo jednostavan – šolju tople vode i sok od pola limuna. Voda ne sme biti vruća, niti hladna.

Izvor: Haber.ba