Srbija ponovo dobija diplomatsko-obaveštajnu službu

Srbija će, posle sedam godina, ponovo dobiti diplomatsko-obaveštajnu službu, bez koje, smatraju mnogi, nema ozbiljne države. Iza svega stoji praktičan cilj: da državni vrh bude što bolje i blagovremenije informisan, ali u Ministarstvu spoljnih poslova napominju da nije reč o agenturi.

Profesor David Đ. Dašić, raniji ambasador SRJ u Brazilu i generalni konzul SFRJ u Njujorku, upućen u to kako je Služba za istraživanje i dokumentaciju nekada radila, kaže za „Novosti“ da je ona i danas preko potrebna, bez obzira na to što je zbog raznovrsnosti informacionih izvora, uključujući internet, sve manje tajnih informacija.

Unutar diplomatskih službi mnogih država, kaže on, postoje posebne organizacione jedinice, s kadrom osposobljenim za obaveštajno najdelikatnije zadatke i poslove.

- Ma koliko bile osposobljene, postojeće obaveštajne službe nisu u stanju, zbog faktora rizika i posledica koje on sa sobom nosi, da dopru dotle dokle mogu saradnici posebne obaveštajne službe MIP - pojašnjava Dašić.

Kadar koji regrutuje ova služba, po rečima našeg sagovornika, u odgovarajućoj srazmeri čine profesionalni obaveštajci sa diplomatskim statusom, uz prethodnu diplomatsku obuku, ali i karijerne diplomate sa obaveštajnim statusom.

- Ukidanje SID je bio samoubilački potez - kaže Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije. - Zadatak ove službe nisu nedozvoljene radnje, već dolazak do produbljenih informacija. U njoj obično rade dobri osmatrači i analitičari, koji znaju da čitaju „između redova“. Od onih sa „lenjim umom“ ovde nema vajde.

Osnove za obnavljanje SID postaviće zakon o spoljnim poslovima, a zatim bi i Zakon o službama bezbednosti trebalo da je ponovo ugradi u obaveštajni sistem.

KORENI JOŠ U KRALJEVINI

SID je osnovan 1949. godine, ali je i ranije, podseća Jovanović, slična služba postojala u Kraljevini Jugoslaviji, pri pres službi Ministarstva kao i u Kraljevini Srbiji. Obično se ističu uspesi SID u vreme vrhunca Pokreta nesvrstanih, kada je Jugoslavija morala biti blagovremeno obaveštena o namerama drugih zemalja, da bi u svojim potezima bila korak ispred drugih.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još