Francuzi bi da "ukinu" prvu damu

0

Većina Francuza više ne želi da ima prvu damu, ni njenu ulogu niti zvanični status, a ne žele ni da država više izdvaja sredstva za suprugu ili partnerku predsednika, pokazuju rezultati najnovije ankete.

Za ovo radikalno rešenje opredelilo se 54 odsto ispitanika, prema rezultatima istaživanja koje je sproveo francuski institut BVA, a preneo francuski dnevnik “Parizijen”.

Ova tema nije nova, pošto se svaki put kada u Jelisejsku palatu uđe novi predsednički par postavlja pitanje da li je neophodno da životna saputnica izabranog šefa države dobije svoj kabinet, saradnike, obezbeđenje i specijalnu misiju. Pa ipak, debata oko statusa prve dama sada je izbila u prvi plan zbog nedavne ljubavne afere u Jelisejskoj palati, odnosno medijskih navoda o tajnoj ljubavnoj vezi predsednika Fransoa Olanda sa glumicom Žili Geje.

Očigledno je da Francuzi sada traže “razjašnjenje” u vidu okončanja dvojakosti u vrhu države, pošto smatraju da su izabrali jednog predsedničkog kandidata, a ne par.

Inače, velika većina Francuza (75 odsto) pozdravlja diskreciju koju Oland pokazuje kad je reč o njegovom privatnom životu.

Francuzima se zapravo, više dopada model Joakima Sauera, supruga nemačke kancelarke Angele Merkel, od modela sveprisutne supruge američkog predsednika Mišel Obame.

Neke bivše francuske prve dame, kao što je Klod Pompidu, nikada nisu krile svoju odbojnost prema toj palati i čitavom tom aparatu, a ni Sesilija Sarkozi “nikada sebe nije videla u toj ulozi”, koju je vrlo brzo i napustila.

Neke druge, pak, što je verovatno pitanje epohe i generacije, savršeno su se uklopile u taj kalup, kao što je to bio slučaj sa suprugama Šarla de Gola i Žiskara d'Estena.

Među francuskim prvim damama bilo je i onih koje su toj ulozi dale svoj lični pečat, poput Danijel Miteran ili Bernadet Širak, dok su Karla Bruni i Valeri Trirveler imale poteškoća da pomire svoju profesionalnu karijeru sa svojim novim životom.

Nevezano sa pitanje statusa, neke prve dame su uživale, a možda i još uživaju, veliku popularnost, kao što su supruge Žaka Širaka i Fransoa Miterana, obe veoma snažne ličnosti koje dobro otelotvoruju svoj politički tabor.

Sadašnja prva dama Valeri Trirveler nije mnogo popularna, ali je ipak ispred Karle Bruni i Sesilije Sarkozi, zaključuje pariski dnevnik.

Foto: Beta/AP Photo/Bob Edme
Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.