Zbog čega žene odustaju od dijeta?

Naime, naučnici su utvrdili da sve žene mogu da se podele u sedam kategorija po tome kakav odnos imaju prema hrani kada pokušavaju da izgube na težini.

Velika većina, čak 69 odsto njih, su “one koje žure” tj. one koje donose pogrešne odluke zato što su stalno u pokretu i nemaju vremena da spreme sebi pristojan obrok. One većinom rade u kancelarijama ili su majke sa malom decom, pa često pribegavaju već gotovim jelima i naručivanju obroka iz restorana brze hrane.

Prilikom istraživanja 500 ispitanica starosti od 20 do 65 godina je moralo da odgovori na pitanje o načinu ishrane prilikom držanja dijete.

Oko sedam odsto je izjavilo da pripadaju “ljubiteljima grickalica” ili onima koje vole da pojedu nešto između obroka, dok šest odsto žena smatra da su one koje se neredovno hrane, to jest gladuju dok ne sednu i ne pojedu veliku količinu hrane.

Samo pet odsto žena smatra da hranu korsite kao neku vrstu utehe, a četiri odsto je izjavilo da im je svaku dijetu upropastilo to što sebe vole da “časte” nekom poslasticom kada im se nešto lepo desi.

Preostalih četiri odsto žena smatra da im je druženje upropastilo dijete, jer vole da izlaze sa prijateljima i piju, nakon čega moraju i da jedu.

Zanimljivo je da nijedna žena ne smatra da se deblja kada je u vezi, jer je dokazano da tada žene obično povećavaju svoje porcije pa jedu isto kao i njihov partner.

Autori istraživanja kažu da je sada postalo najlakše kupiti hranu usput, i da iako imamo dobre namere ne činimo uvek i prave izbore, bar kada je hrana u pitanju. A jednom kada se prekrše pravila dijete, sve krene naopako.

Ključ uspešne dijete je planiranje. Tako, trebalo bi unapred da znate šta ćete pojesti za sledeća tri obroka: doručak, ručak i večeru. Nikada ne bi trebalo da preskačete doručak, a u okviru celodnevne ishrane treba isplanirati i neku zdravu užinu.

Stručnjaci savetuju da čips zamenite sa šakom orašastih plodova, čokoladu sa voćkom, a slatki sok sa čašom vode.

Izvor: Novi magazin
Foto: Morguefile

Pogledajte još