Evo koje su greške napravljene u filmu "Montevideo, vidimo se!"

0

Sportski novinar Vladimir Stanković, autor knjige "Montevideo, Bog te video", otkriva detalje iz filma koji se ne podudaraju sa istorijskim činjenicama.

Nema čoveka koji ne zna ko su Moša i Tirke, ali nije uvek bilo tako…zahvaljujući filmu “Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića “i žene su zavolele fudbal”, a sve je počelo tako što je sportski novinar Vladimir Stanković pre četiri godine objavio knjigu o srpskoj (jugoslovenskoj) reprezentaciji koja je učestvovala na prvom fudbalskom mundijalu u Montevideu 1930. godine.

Stanković u intervjuu štampanom izdanju “Nedeljnika” otkriva da je prezadovoljan što je ponovo lansirana priča o reprezentaciji, Moši i Tirketu, ali da filmovi “Montevideo, Bog te video” i “Montevideo, vidimo se” u sebi imaju par grešaka.

“Film nije novinarstvo, u tom svetu postoje takozvane “dramaturške potrebe”, jer ponekad činjenice nisu dovoljne za zaplet, dramsku radnju, neophodni ritam filma… U tom smislu sam se pomirio s 'odstupanjem od istine' u mnogim situacijama”, rekao je Stanković i dodao da je za duh priče “nebitno da li je meč s Bugarima igran u aprilu, a ne pred put u Urugvaj (zapravo, igran je dva dana pred polazak, ali u Sofiji, s gotovo rezervnim timom, rezultat je bio 2:2)”.

On dodaje šta još nije važno za tok filmske priče, odnosno otkriva greške.

Evo nekih od njih:


1. Živković nije išao na put

2. Reprezentacija nije putovala u Montevideo umesto Bugara, jer se oni nisu ni prijavili

3. Pare nisu bile problem (sećate se kultne scene na kraju filma kada i navijači daju pare čisteći cipele po”višoj ceni” nego inače), jer je Urugvaj sve plaćao

4. Tirke nije otkriven na Čuburi, on je počeo da igra sa 13 godina u SK Olimpija

5. Boško Dunster Simonović nije skupljao golubove – hobi mu je bila fotografija

Sve ove “greške” u filmovima Stanković razume, ali jedna mu mnogo smeta…

6. “Dežurna 'pljoska' u džepu novinara Bore Jovanovića koji u životu nije popio alkohol”

Mondo, Nedeljnik

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.