Samo jedan trening može potpuno da vam promeni telo

0

Kada odlučite da počnete da vežbate, prvih nekoliko dana će vas sve boleti, ali čak nakon prvih ne baš intenzivnih treninga, vaše telo se menja na bolje i zato nemojte da odustanete od vežbanja.

Vaša DNK može da se promeni
U studiji iz 2012. godine, švedski istraživači su otkrili da kod zdravih ali neaktivnih odraslih osoba koje samo nekoliko minuta vežbaju može da dođe do promene u genetičkom materijalu njihovih mišićnih ćelija. Nasleđujemo DNK od roditelja, ali životni faktori kao što je vežbanje mogu da igraju veliku ulogu u “paljenju” određenih gena.

Bolje ste raspoloženi
Kada počnete da vežbate, vaš mozak počinje da ispušta raznovrstan broj neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje, poput endorfina i seratonina, koji su već poznati kao ključni u borbi protiv loše volje i depresije.

Možete da se zaštitite od dijabetesa
Isto kao suptilne promene na DNK-u, male promene u načinu kako se masnoće metabolišu u mišićima mogu da se dogode nakon vežbanja. U studiji iz 2007. godine navodi se da jedan trening smanjuje taloženja masnoća u mišićima, čime se zapravo poboljšava osetljivost na insulin. Manja osetljivost na insulin može da dovede do dijabetesa.

Imaćete bolji fokus

Talas krvi u mozak kada počnete da vežbate poboljšava rad moždanih ćelija, zbog čega ste više fokusirani kada završite trening. Istraživači su otkrili da postoji povezanost između fokusa i koncentracije i vežbanja, koje može da traje i samo desetak minuta.

Stres polako nestaje
Istraživači iz Amerike su ustanovili da samo 14 odsto ljudi vežba kako bi smanjilo stres. Čak i ako vam je samo vežbanje stres, treninzi smanjuju negativnost, jer podstiču bolji protok krvi u mozgu i poboljšavaju stvaranje endorfina.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.