Proglašenje Ustava verovatno u nedelju

BEOGRAD, 29. oktobra 2006. (Beta) - Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković najavio je da će, ukoliko referendum o novom Ustavu uspe, učiniti sve kako bi sednica Skupštine na kojoj će on biti proglašen bila održana u nedelju, 5. novembra.

Marković je večeras rekao da je neophodno da se sve stranke što pre dogovore o Ustavnom zakonu, kako bi on mogao da zakaže sednicu parlamenta i to u Domu Narodne Skupštine.

Marković je dodao da će za slučaj da građani nisu potvrdili novi Ustav "izvršiti sve zakonske obaveze koje iz toga slede", ali je dodao da "ne bi bio tako raspoložen" da smatra da će se to dogoditi.

Sednica parlamenta na kojoj će biti proglašen novi Ustav, kako je naveo, u svakom slučaju "neće biti održana u subotu jer se tog dana odaje pošta mrtvima". U subotu su zadušnice.

Predsednik Skupstine se zahvalio svima koji su iskoristili pravo glasa, svejedno da li se zalažu za Ustav ili su protiv njega.

Marković je rekao da je "tužan zbog onih građana koji nisu izašli" na referendum, rekavši da im je ovo bila "prva, a verovatvo i psolednja prilika" da svojim glasom utiču na uređenje države.

"Prvi put su se sve političke organizacije i verske zajednice oko nečega složile. Nepoštovanje tog poziva značilo bi nepoštovanje demokratskih institucija", dodao je on.

Pogledajte još