Od ponedeljka slabljenje košave

"Od ponedeljka popodne se može očekivati postepeno slabljenje jačine vetra", rekao je danas meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Dragan Đurić.

"Sutra od sredine dana postepeno bi počeo da slabi intenzitet vetra, a to bi bilo osetnije u toku noći ponedeljak na utorak, dok bi u utoradk te vrednosti bile značajno ispod ovih koje upozovravaju na štete i opasnosti za ljudski život", rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Prema njegovim rečima, posle smirivanja vetra, od sredine nedelje očekuje nas period stabilnog vremena.

"Od sredine sedmice očekuje nas period stabilnog vremena, temperatura će biti u osetnom porastu, naročito na zapadu zemlje", dodao je on.

Kako je objasnio, vetar koji je duvao u subotu spada među "nekoliko najjačih u poslednje tri, četiri decenije".

U Timočkoj i Negotinskoj Krajini je veoma hladno sa snegom, dok će će u Bačkoj, Banatu i na planinama duvati jak jugoistočni, a u južnom Banatu i orkanski vetar sa udarima oko 35 metara sekundi, odnosno 126 kilometara na sat. U Beogradu će brzina vetra iznositi oko 20 minuta u sekundi, ili oko 72 kilometara na sat.

RHMZ navodi da će u narednih pet dana temperatura vode na rekama u Srbiji imati tendenciju postepenog hlađenja. Na Dunavu, Savi, Tisi i na Velikoj Moravi ne očekuju se pojava leda, dok se na manjim vodotocima prognozira kratkotrajna pojava probalnog leda, retkog ledohoda i ledostaja.

Izvor: B92
Foto: Beta - Emil Vaš

Pogledajte još