BLUE MONDAY: Danas je "plavi ponedeljak" - najdepresivniji dan u godini

Treći ponedeljak u januaru već se godinama naziva najdepresivnijim danom u godini.

Teoriju "plavog ponedeljka" je uspostavio 2004. Klif Arnal, velški psiholog koji je predavao u večernjoj školi edukacijskog centra Univerziteta u Kardifu.

Samoprozvani guru u obzir je uzeo niz faktora, uključujući vremenske uslove, dugove, vreme koje je prošlo od Božića, kao i motivaciju.

"Tužni ponedeljak" je u principu ideja jedne marketinške firme koja je želela da poveća prodaju letnjih aranžmana. Arnal je jednom prilikom priznao da je jednostavno odabrao datum kad su ga pitali da izračuna najdepresivniji dan u godini.

- Prvo su me pitali da dođem do dana za koji mislim da je najbolji za rezervisanje letnjeg odmora. Kad sam počeo da razmišljam o motivima za bukiranje praznika, prisećajući se onoga što mi je hiljade ljudi govorilo tokom posla ili radionica, ovi faktori upućivali su na to da je treći ponedeljak u januaru posebno depresivan - objasnio je.

Ubrzo je taj pojam postao globalno popularan, do te mere da pojedini psiholozi upozoravaju na njegov loš uticaj kod osoba koje se zaista bore sa depresijom.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još