Direktor Inspekcije rada: Poslodavci ne poštuju zakon

Naši sudovi u velikom broju slučajeva donose odluku da je zaposleni dobio otkaz mimo zakona, ne zato što je zakon previše zaštitio radnika nego zato što poslodavci ne poštuju zakonom propisane procedure, kaže Peurača za list Danas.

"Kad nam se obrate, radnici su u većini slučajeva u pravu. Jer, ni po ovom sadašnjem Zakonu o radu nije teško dati otkaz, ali poslodavac mora da ispoštuje neke zakonske procedure. A poslodavci formalno-pravno, na najosnovnijim stvarima baš očigledno krše zakonsku regulativu, krše proceduru koja nije ni teška", kaže Peurača za Danas.

Peurača smatra da do tako velikog broja sudskim rešenjima poništenih otkaza dolazi zbog nemara poslodavaca koji se mnogo ne upuštaju u zakonsku regulativu, a i zato što se retko ko bavi radnim pravom kao specijalnošću.

"Radno pravo je specifična oblast i jako malo ljudi se bavi radnim pravom. Ukoliko su angažovane advokatske kancelarije, to su advokatske kancelarije opšte prakse, retko kad su specijalizovane za oblast radnih odnosa. Pravnici koji rade u firmama ne bave se samo radnim pravom nego i svim onim drugim pravima koja su poslodavci obavezni da poštuju", kaže Peurača.

On tvrdi da inspekcija vrlo retko sreće poslodavce koji odbijaju da izvrše njeno rešenje o vraćanju radnika na posao.

Naime, kad joj se zaposleni obrati, inspekcija rada ima pravo da ga, ukoliko utvrdi da je prilikom davanja otkaza došlo do očigledne povrede prava zaposlenog, vrati na posao do okončanja sudskog postupka.

"Ali radnik koji smatra da je nezakonito dobio otkaz prvo mora da podnese tužbu nadležnom sudu i sa primerkom te tužbe da se obrati inspekciji za odlaganje rešenja o izvršenju rešenja o otkazu", kaže Peurača.

U retkim slučajevima kad poslodavac odbije da izvrši rešenje inspekcije rada, ona podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Ali, tvrdi Peurača, više od 55 odsto prekršajnih postupaka koje raznim povodima pokrene Inspekcija rada ili zastari ili budu izrečene kazne ispod zakonskog minimuma.

Inspekcija rada se posebno ponosi što je ove godine vratila na posao više od 60 trudnica, zaposlenih na određeno vreme, koje su dobile otkaz ugovora o radu.

Peurača smatra da demografsko stanje u Srbiji prekom čini potrebu da se trudnice od otkaza zaštite na ovaj način sve do okončanja trudnoće, porodiljskog odsustva i bolovanja zbog nege deteta.

"Ideja nam je da u izmene Zakona o radu bude uneta odredba da naše rešenje u ovakvim slučajevima bude izvršno bez prethodnog sudskog postupka“, kaže Peurača.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.