PANČEVCI SREĆNI: Hvala košavi i mećavi, oduvale su sve otrove, sad udišemo čist vazduh!

Pančevci su oduševljeni udarima vetra i više od 130 kilometara na sat jer, kako kažu, konačno mogu da udahnu svež vazduh. Prema njihovim rečima, otkako je košava počela da duva, sve zagađujuće materije iz vazduha su nestale.

- Konačno dišem punim plućima! Pogledajte kako je sve čisto i divno, hvala jakom vetru što nam je omogućio da konačno i mi u Pančevu udahnemo malo čistog vazduha. Znam da su se mnogi napatili s ovim vetrom, ali nas je oslobodio otrova - kaže Slavoljub Jovičin, meštanin Pančeva.

Dr Milica Sarić Tanasković, direktorka Zavoda za javno zdravlje, kaže za Kurir da jak vetar veoma pogoduje pročišćavanju atmosfere.

- Čestica čađi u zimskom periodu ima mnogo, a na godišnjem nivou zabeleži se više od 60 dana kad su vrednosti iznad dozvoljene granice. Jak vetar odnosi zagađujuće materije s prostora na kojima ih ima, a u ovim danima kad je vetar jak, u Pančevu gotovo da nema zagađenosti, odnosno štetnih materija - kaže Tanaskovićeva.

Novinari Kurira u Pančevu su sreli i ekipu iz Zavoda za javno zdravlje koja je na terenu merila zagađenost vazduha. Otrovnih čestica, kažu, juče nije bilo.

- Ovih dana kad duva košava, zagađenost je minimalna, pogledajte, sada uopšte nije prisutna. Zaista su retki ovi dani kad je koncentracija zagađenih materija minimalna. Najviše zagađenosti ima od oktobra do marta jer se tad sva domaćinstva greju na drva i ugalj, pa samim tim zagađenost postaje veća - kaže Dejan Blagojević iz Zavoda za javno zdravlje.

Koliko god ovaj vetar bio dobar za vazduh u Pančevu, škole juče nisu radile.

Juče su, konačno, putevi u Vojvodini postali prohodni i poslednje vozilo je izvučeno iz snega.

- Sva vozila su sklonjena s auto-puta - rekao je Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Podsetimo, snažan vetar od preko 130 km na sat počeo je da duva u četvrtak uveče. Nanosi i do pet metara za samo nekoliko sati napravili su haos na auto-putu ka Zrenjaninu. U kolonama je bilo i dece, i svi oni su čekali pomoć više od 15 sati, bez hrane, vode i goriva. Pored Zrenjanina, kritična situacija bila je i u Subotici, Vršcu, Bačkoj Topoli, Pančevu.

Izvor: Kurir
Foto: BETAPHOTO/Medija centar "Zeleznica Srbije"/Nenad Stanisavljevic/AV

Pogledajte još