Haos je naše novo "normalno" – u 2020. će nam trebati više ljudskog dodira, čistog vazduha, ljubimaca

Da li je svaka generacija bila nestrpljiva da vidi šta dolazi sledeće? Kada pogledamo unazad, možemo samo da zamislimo kakvu je neizvesnost donela industrijska revolucija ili ratovi, ali haos današnjice izgleda nekako sveobuhvatan. Možda zbog toga što su nam informacije o svemu što se u svetu dešava lako dostupne, navodi u svom tekstu Marian Salzman, jedna od najpoznatijih "trendspoterki" u svetu i žena kojoj se pripisuje da je prva u javnosti etablirala izraz metroseksualac. U moru godišnjih predikcija koje su uglavnom povezane sa digitalnim svetom, Salzman u svom tekstu "Haos je novo 'normalno'" donosi pregled toga šta će nam, po njenom mišljenju, biti najpotrebnije u 2020. godini:

Fizički kontakt

U vremenu kada je komunikacija uz pomoć tehnologije i različitih aplikacija značajno olakšana, mi se, ironično, osećamo sve više otuđenim.

Digitalna povezanost donela nam je emocionalnu i fizičku razdvojenost, pa će, zbog svoje prirode, ljudi ipak težiti da ostvare fizički kontakt gde god mogu i kad god mogu. Terapija zagrljajima jedna je od najočiglednijih primera, pa odavno nije strano da vidimo da se čak i sportski protivnici na kraju meča – obavezno zagrle. Međutim, Salzman u svom izveštaju navodi da je potreba za dodirom evoluirala do te mere da je u Japanu uspostavljena nova terapijamaženjem – Otonomaki.

Terapija kućnim ljubimcima

Ljubav prema kućnim ljubimcima nije ništa novo, novo je ono što očekujemo od njih.

Dokazano je da maženje životinja povoljno utiče na naše raspoloženje, snižava krvni pritisak i usporava rad srca. Ispostaviće se da fizički dodir u kombinaciji sa bezgraničnom ljubavlju i nemogućnošću razgovora predstavlja dobitnu kombinaciju za poboljšanje našeg psihofizičkog stanja, pa ne čudi da će upravo terapija životinjama biti jedan od dominantnih trendova u ovoj godini.

Čist vazduh kao luksuz

Više nego ikada svesni smo kolika je prvilegija imati čist vazduh.

Iako mnoge države sprovode različite mere kako bi koliko – toliko nivo štetnih materija u vazduhu držale pod kontrolom, globalne klimatske promene nas opominju sa kakvom smo se nemarnošću ophodili prema životnoj sredini. Upravo zbog toga, tvrdi Salzman život u mestima sa nezagađenim vazduhom postaće luksuz za mnoge od nas, a zaštitne maske za lice postaće, ironično, neophodan „aksesoar“ ljudima koji žive u velikim svetskim metropolama.

Kako se osećam danas?

Jedan od trendova i u 2020. godini je upotreba digitalnih satova i pametnih telefona u cilju provere opšteg stanja – od broja otkucaja srca i broja načinjenih koraka i pređenih distanci do ispunjavanja zahtevnih fitnes zadataka.

Mnogi će reći da su mašine ovladale ljudima, a upravo ovaj trend je i dokaz za to. Industrija uređaja koji omogućavaju praćenje naših vitalnih funkcija biće u usponu i u narednom periodu zbog potrebe pojedinaca da preuzmu kontolu nad svojim životom i vide konkretne, opipljive dokaze svog napredovanja, iz dana u dan. I sve dok ovi gedžeti rade u ovu svrhu, trend praćenja sopstvenih rezultata nastaviće da raste.

Ova trendseterka od 2018. godine potpredsednica je globalnog duvanskog giganta i šef komunikacija u kompaniji Philip Morris International jer je, u tektonskim promenama koje sprovodi, ova kompanija prepoznala još jedan trend koji će obeležiti decenije koje dolaze. Taj trend je uvođenje nauke u duvansku industriju kako bi se cigarete trajno zamenile boljim, manje štetnim alternativama. U slučaju Filip Morisa, predvodnik ovog trenda je IQOS, uređaj koji zagreva a ne sagoreva duvan. Ali transformacija se ne završava na ovom proizvodu, već na svakoj alternativi za koju je naučno dokazano da je manje štetna od nastavka pušenja.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još