Lončarević: Vakcina bezbedna i kvalitetna

Ona je za RTS istakla da preporučuje roditeljima da vakcinišu svoju decu jer je ''ulaganje u zdravlje deteta ulaganje u budućnost''.

"Na takav način izbegavate mogućnost da vaše dete, kao odrastao čovek, eventualno dobije zaraznu bolest koja može da ide sa komplikacijama i sa težom kliničkom slikom, a ne retko i sa smrtnim ishodom"
, rekla je Lončarević.

Ona je istakla da neželjenih reakcija ima, ali da su one lokalnog ili opšteg tipa. Prema njenim rečima, to je najčešće crvenilo, otok ili bol na mestu uboda vakcine, povišena temperatura.

"To su reakcije koje bez bilo kakve intervencije prolaze za 24 do 48 sati o čemu izabrani lekar upozorava roditelje"
, rekla je Lončarević.

Ona je navela i da je prednost to što je to komfornija vakcina za davanje, odnosno, ima manje neželjenih reakcija, a da postiže obuhvat protiv pet zaraznih bolesti istovremeno.

Lonačarević je istakla i da, na osnovu pokazatelja evropske Agencije za lekove, od uvođenja vakcina u Evropu, unazad više od jedne decenije, vakcinacija nije obustavljena nigde.

"Naša Agencija za lekove izdaje sertifikate analiza za primenu ovih vakcina, a Batut sa mrežom zavoda vrši nadzor nad neželjenim reakcijama. Apsolutno se u odnosu na broj i vrstu neželjenih reakcija ne može govoriti o škodljivosti vakcine"
, rekla je Lončarević.

Izvor: Blic
Foto: Morguefile

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.