U SKLADU SA PROGRAMOM OBAVEZNE IMUNIZACIJE: Osmaci će primati još jednu dozu vakcine protiv velikog kašlja

- Od naredne godine, deca u osmom razredu će dobiti vakcinu protiv velikog kašlja u skladu sa programom obavezne imunizacije - izjavila je dr Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu. Ona ističe da se beleži povećano interesovanje za imunizaciju, posebno nakon vesti o četiri smrtna slučaja beba od pertusisa.

U periodu od marta 2023. do 28. januara ove godine, zabeleženo je 764 slučaja velikog kašlja u Beogradu, ali se pretpostavlja da je stvarni broj obolelih veći. Dr Slavica Maris naglašava ozbiljnost ovog visoko zaraznog oboljenja, koje može imati dugotrajne posledice, posebno ukoliko je osoba zaražena dodatnim virusima. Ona pruža informacije o prepoznavanju bolesti u ranim fazama i deli savete roditeljima kako da zaštite svoju decu, naročito bebe.

Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti Zavoda za javno zdravlje u Beogradu, ističe da stvarni broj obolelih od velikog kašlja prevazilazi zvanično registrovane slučajeve. Razlog tome leži u tome što, osim zvanično obolelih, u svakom domaćinstvu ima i drugih članova porodice koji su takođe zaraženi – bake, deke, braća i sestre.

- Najviše obolevaju deca od 10 do 19 godina i njihovo učešće je 60 procenata. Zatim, ovi najmlađi, do 4 godine. Njihovo učešće je 9,7 odsto - kaže dr Maris.

Dodaje da je među obolelima najviše onih koji su potpuno vakcinisani – 64 odsto. Nepotpuno vakcinisanih je 5,8 odsto, dok je nevakcinisanih 6,4 odsto.

Što se tiče Beograda, veliki kašalj je registrovan u 16 opština – najmanje u Sopotu, najviše u Zemunu.

- U Zemunu je oko 21 odsto svih obolelih. Zatim imamo veliki broj obolelih registrovanih na gradskoj opštini Voždovac, Zvezdara, Čukarica i Palilula - kaže doktorka.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još