"Bosansko proleće": Protest dok se ne ispune zahtevi

Foto: Beta, AP / Amel Emrić

Građani koji su blokirali saobraćaj u glavnoj ulici u centru Sarajeva su se povukli, tako da se saobraćaj sada odvija normalno. Pre odlaska oni su pozvali građane da se sutra u 12 časova ponovo okupe ispred Predsedništva BiH.

Oko 200 ljudi blokiralo je danas posle podne saobraćaj u ulici ispred Predsedništva BiH u Sarajevu, tražeći ostavke vlasti. Građani su tražili ostavku vlade kantona Sarajevo i Federacije BiH, kao i formiranje nestranačkih vlada.

Protest ispred Predsedništva BiH u Sarajevu završen je nešto pre 20 časova. Građani su najavili novi sutra u 12 časova.

U letku koji se delio na ulici navodi se da "neformalna grupa građana i učesnika demonstracija" zahteva da se ne preduzimaju mere kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva. Takođe, se zahteva hitno oslobađanje demonstranata, obustavljanje "lova na ljude", kao i da se ne pokreću krivični postupci.

"Kad ovi zahtevi budu ispunjeni, možemo tražiti otpočinjanje razgovora i delovanje na svim nivoima vlasti u cilju uspostavljanja socijalno pravednijeg poretka za sve kategorije društva - radnike, one tek nominalno zaposlene, one nikad zaposlene, one zaposlene na crno, penzionere, omladinu, skupine i pojedince u stanju socijalne potrebe, zaposlene u zdravstvu i obrazovanju i sve ostale kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekološkim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja", ističe se u proglasu socijalnog protesta.

Uspostavljanje takvog poretka, pre bilo kakvih socijalnih mera, zahteva momentalno obustavljanje pljačke društva, upakovane u politiku i krivično gonjenje odgovornih, naglašavaju u proglasu uz napomenu da se tek kada se to učini može početi graditi nešto novo za sve građane.

Istovremeno, u proglasu se izražava žaljenje zbog povređenih i materijalne štete koja je načinjena na jučerašnjim protestima, dodajući da se to žaljenje proteže i na fabrike, javne prostore, ustanove kulture i nauke, na ljudske egzistencije, koje su svojim direktnim delovanjem uništili oni koji više od 20 godina čine vlast.

Neformalna grupa građana pozvala je sugrađane da ne dozvole da im neugodni prizori zamagle činjenicu da ih ovakve vlasti već godinama koštaju neuporedivo više.

(old_image)
Izgorela zgrada Vlade u Tuzli - Foto: Beta, AP / Amel Emrić

U večernjim satima razišli su se i građani u Bihaću, koji su takođe tražili ostavku županijskog premijera Hamdije Lipovače.

Prethodno se više od 3.000 građana Bihaća okupilo i tražilo ostavke kompletne Vlade Unsko-sanskog kantona (USK). Kantonalni premijer USK Hamdija Lipovača otišao je s porodicom van granica BiH. Prema informacijama koje je iz izvora u Graničnoj policiji BiH dobio portal Klix.ba, Lipovača je u petak uveče prešao granični prelaz Izačić kod Bihaća.

Njegov povratak u BiH nije registrovan, a pri prelasku je koristio pasoš Republike Hrvatske.

Pripadnici Specijalne policijske jedinice rasterali su demonstrante koji su se u Bihaću popodne okupili ispred kuće premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače.

Ranije danas se više od hiljadu građana okupilo na centralnom gradskom trgu u Bihaću, a nakon toga otišli su do kuće kantonalnog premijera Hamdije Lipovače u bihaćkoj Midžić mahali, gde je došlo i do sukoba sa policijom, u kojima je više osoba povređeno.

Demonstranti su se potom razdvojili u dve grupe, od kojih je ona manja ostala u blizini kuće Hamdije Lipovače, dok se druga grupa demonstranata okupil na gradskom mostu u Bihaću.

Lipovača je ranije danas negirao medije koji su objavili da je sa suprugom i troje dece pobegao u Hrvatsku.

"Ja sam u Bihaću! Podržavam iskazivanje nezadovoljstva građana kojima je to cilj. Osuđujem i suprotstavićemo se najgrublje onima koji dolaze pijani, drogirani, opskrbljeni rekvizitima za pljačku, palež i uništavanje. Posebno onim poslatim iz drugih sredina da pale i ruše Bihać”, rekao je Lipovača.

On je kazao i da ne namerava da podnese ostavku, kao i da vlada Unsko-sanskog kantona radi u punom kapacitetu.

Pripadnici Specijalne policije, kako se navodi, obezbeđuju zgradu Opštine Bihać, koji je glavni grad Unsko-sanskog kantona Federacije BiH.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, iz Stranke demokratske akcije, podneo je ostavku, javili su bosanski mediji. Zeljković je, kako se navodi, ostavku podneo na stranačkom sastanku.

Prethodno BiH mediji su javili da je Zeljković novinarki Hajat TV-a uputio neprimerene psovke kada ga je ona upitala da li može da joj da izjavu.

Epilog trodnevnih protesta u više gradova Federacije BiH, započetih najpre u Tuzli jesu i ostavke dvojice kantonalnih premijera – tuzlanskog Seada Čauševića i zeničkog Muniba Husejnagića.

Husejnagić je saopštio da je cela vlada u Zeničko-dobojskom kantonu podnela ostavku u cilju sprečavanja demonstracija.

Ostavku je danas ponudio i načelnik Novog Travnika Refik Lendo, preneli su bosanski mediji.

"Ukupna situacija na prostoru Bosne i Hercegovine, u svetlu građanskih protesta, naterala me je da kao načelnik opštine Novi Travnik razmotrim novonastalu situaciju i u najboljem interesu očuvanja sigurnosti svakoga pojedinca, privatne i društvene imovine, preduzmem određene korake”, rekao je Lendo.

On je rekao da je nezadovoljan skupom i neefikasnom državom, lopovskom privatizcijom, velikom nezaposlenošću, raširenom korupcijom i nepravdom i soromaštvom građana.

Nakon haosa u Mostaru, sinoć je ostavku podneo i ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Mario Šulenta, javili su bosanski mediji pozivajući se na nezvanične informacije.

(old_image)
Foto: Beta, AP / Amel Emrić

U nemirima pred Vladom Kantona Sarajevo i zgradom Predsedništva Bosne i Hercegovine povređena su juče 144 policajca, od kojih 12 teže. Šest je zadržano na bolničkom lečenju, saopštio je danas sindikat policije.

Mnoge Sarajlije su bile jutros ogorčene zbog paljenja zgrada, iako kako su rekli podržavaju proteste. Kako Sarajevo izgleda danas pogledajte OVDE.

Federalni premijer Nermin Nikšić rekao je, kako su preneli bosanski mediji, da ne misli da je ovaj narodni bunt okrenut protiv njega. Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić ocenio je da su protesti rezultat 17 godina loše vlasti.

Izvor: B92

Pogledajte još