Tači: Značajan napredak na Kosovu

Foto: Beta

Obraćajući se članicama Saveta bezbednosti UN, Tači je rekao da su lokalni izbori na Kosovu organizovani na osnovu kosovskih zakona, na pošten i transparentan način i u skladu sa međunarodnim normama.

"To predstavlja najbolji signal da Kosovo može biti deo demokratskog sveta", rekao je on i izrazio očekivanje da će građani u severnoj Mitrovici izabrati lokalne lidere koji će biti spremni da poštuju kosovske zakone.

Osvrnuvši se na nedavno ubistvo kandidata za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Dimitrija Janićijevića, Tači je ocenio da je reč o ubistvu sa predumišljajem i da kosovska vlada to osuđuje kao krivično delo i traži da se počinioci identifikuju i izvedu pred lice pravde.

Prema njegovim rečima, politička stabilnost i izgledi za pristupanje EU daju podsticaj ekonomiji.
Tači je naveo da je Evropski parlament usvojio rezoluciju izvestioca Ulrike Lunaček, u kojoj se pozdravljaju rezultati postignuti u političkim reformama administrativnih i ekonomskih vlasti, kao i u reformama sa ciljem približavanja lokalnog zakonodavstva EU.

"Integracija u EU je naš prioretni cilj, jedini način da se modernizujemo i konsolidujemo se kao deo evropske porodice", rekao je Tači.

Navodeći da Kosovo za nekoliko dana obeležava šestu godišnjicu nezavisnosti i da ga je priznalo 105 zemalja širom sveta, on je zahvalio svim državama koje su priznale nezavisnost i pozvao one koje nisu da to učine.


B92

Pogledajte još