Ovo sigurno niste znali o kafi

1. Evropljani su kafu zvali "Arapsko vino"
Originalni arapski naziv za kafu je "vino od pasulja" odnosno "qahhwat al-bun". Evropljani, umesto da doslovce prevode ovaj naziv, samo su ga fonteski zapisali, pa je umesto "qahhwa" nastalo "koffie" odnosno "caffe", odnosno kafa.

2. Šolja "Starbaksa" je u svakoj sceni "Fight club"-a
Dejvid Finčer, legendarni režiser "Borilačkog kluba", navodno je u svaku scenu ovog filma uveo scenu u kojoj se nalazi kafa ovog prodajnog lanca. Vlasnici "Starbaksa" su mu to dozvolili, izuzev onda kada je odlučio da snimi i scenu u kojoj se jedan od njihovih lokala ruši.

3. "Caffe sospeso" vraća veru u ljude
"Odložena kafa", kako glasi ova italijanska floskula u slobodnom prevodu, je običaj u kom se plaća dupla cena kafe, i za sebe i za sledećeg gosta koji možda neće moći da sebi priušti šoljicu kafe.

4. Najstarija mačka svih vremena je pila kafu
Najstarija mačka svih vremena, Creme Puff, koja je živela čak 38 godina, hranila se, pored slanine, jaja i brokolija, i - kafom.

5. U Japanu plivaju u kafi
Junsun spa u gradu Hakone ima specijalnu spa uslugu koja vam pruža mogućnost da se kupate u vinu, topljenoj čokoladi, čaju i kafi. Ovo zadovoljstvo koštaće vas oko 30 dolara, a možete da izaberete da li ćete se brčkati u bazenu ili će vas polivati kofama kafe.

6. Papa je probao kafu i odmah sa nje skinuo anatemu
Kafa je, navodno, bila đavolsko piće u vreme pape Klementa VII. Međutim, kada mu je doneta na konzumaciju, bio mu je dovoljan jedan gutljaj da utvrdi da ona nije đavolsko, već naprotiv božansko piće. Ili makar tako kaže legenda...

7. Jedna vrsta kafe ima ime Džordž Vašington
Prvu instant kafu izumeo je Satori Kato u Čikagu 1901. godine, ali je, kada je ubačena u masovnu proizvodnju, doobila ime Džordž Vašington. Navodno, ona je deljan američkim vojnicima, koji su bili jedinstveni - kafa je bila grozna...

8. Prva berza na Vol Stritu bila je u prodavnici kafe
Berza je otvorena 1794. godine i bila je locirana na uglu Ulica Vol i Voter, ali je izgorela u požaru 1835. godine.

9. I "Koka-kola" pravi kafu
Koka-kola u svom vlasništvu ima liniju kafa u limenkama pod imenom "Džordžija". One se prodaju u Japanu, Singapuru, Južnoj Koreji, Indiji i Bahreinu. Ove limenke je teško naći u SAD, ali se i tamo kao i u ostaku sveta mogu kupiti preko Amazona.

10. Kafa smanjuje rizik od ciroze jetre
Kafa smanjuje rizik od bolesti jetre uzrokovane alkoholom, kao što je ciroza, koja dovodi do pojave malignih ćelija. Jedna studija pokazuje da ako pijete makar jednu šoljicu kafe dnevno imate 22 odsto manje šanse da obolite od ciroze jetre.

Izvor: 24 sata
Foto: Morguefile

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.