Ublažite simptome artritisa

Rumatoidni artritis može značajno da naruši kvalitet života, jer bolovi u zglobovima otežavaju i najjednostavnije pokrete. Iako trajnog izlečenja nema, ipak, postoje načini da se ublaže simptomi ove bolesti. Većina ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa najizraženije simptome primećuju ujutru, odnosno u prvih nekoliko sati nakon buđenja. Zato je važno da ovih nekoliko saveta uključite u jutarnju rutinu, i da ih se pridržavate kad god je moguće.

1. OPUSTITE KUKOVE
Jutarnju napetost tela pobedićete tako što ćete najpre pokrenuti kukove i zagrejati ih pre nego što ustanete iz kreveta. Lezite na leđa i okrenite noge prema unutra, odnosno spojite kolena. Zatim ih okrenite prema spolja i ponovite pokrete pet puta.

2. SMANjITE NAPETOST U RAMENIMA
Probudite gornji deo tela: lezite na leđa sa rukama uz telo. Podignite jednu ruku i okrenite prste prema plafonu. Spustite ruku uz telo, zatim podignite drugu ruku. Ponovite zagrevanje pet puta.

3. SLUŠAJTE MUZIKU

Osobe koje pate od artritisa ili nekog drugog oblika hroničnog bola osećaju ublažavanje simptoma kada svakodnevno slušaju omiljenu muziku barem jedan sat. Lekari veruju da muzika podstiče oslobađanje hormona koji neutrališu bol.

4. PODIŽITE TEGOVE
Vežbe snage, kao što je podizanje tegova, pomažu u smanjenju bola tako što jačaju mišiće koji podržavaju zglobove. Najbolje je da vežbate ujutru jer ćete tako pospešiti pojačano sagorevanje masti tokom celog dana. Dobro bi bilo i da sa trenerom uvežbate pravilno izvođenje vežbi.

5. ISTEŽITE SE POD TUŠEM
Neka dugo tuširanje u toploj vodi postane svakodnevni jutarnji ritual. Da biste još više opustili telo, uradite neke jednostavne vežbe istezanja. Najveću pažnju posvetite mišićima ramena, vrata i kukova. Ako ne možete da održavate ravnotežu, stavite stolicu i istežite se dok sedite.

6. ZAGREJTE ODEĆU
Pre tuširanja stavite odeću da se greje jer na ovaj način zglobovi neće početi da se hlade nakon tuširanja. Topla odeća će pomoći u opuštanju tela tokom celog dana.

7. ŠETAJTE
Jutarnje šetnje su jedan od najboljih načina da ublažite simptome reumatoidnog artritisa tokom celog dana. Šetnja će pospešiti cirkulaciju, povećati nivo energije i pomoći u održavanju zdrave telesne težine.

8. ZAŠTITITE ZGLOBOVE

Potapajte zglobove šaka u kupku od pčelinjeg voska. Pokrivajte se toplim električnim ćebetom. Koristite pomoćna sredstava kao što su poseban kuhinjski pribor ili posebne kvake na vratima da bi se smanjio napor za zglobove.

9. ODMARAJTE SE
Dužina odmora koja vam je potrebna zavisi od toga koliko su ozbiljni simptomi. Nemojte da čekate da se previše umorite nego svakog dana po nekoliko puta lezite i odmorite se po 15 minuta da biste se opustili. Ali ne odmarajte se previše. Dugotrajna neaktivnost može da dovede do veće ukočenosti i na kraju do slabosti nedovoljno korišćenih mišića. Svakodnevni lagani pokreti svih zglobova mogu da spreče ukočenost.

10. REKREIRAJTE SE
Plivanje je dobra fizička aktivnost ukoliko imate probleme sa zglobovima u donjim ekstremitetima kao što su kolena, članci ili stopala. Vožnja bicikla i hodanje preporučuju se kad problemi sa zglobovima nisu vezani za donje ekstremitete.

11. PROMENITE ISHRANU
Promena načina ishrane kod čak 30 odsto pacijenata može značajno da ublaži simptome bolesti. Izbegavajte testa i žitarice bogate glutenom i umesto toga jedite što više pirinča (smeđeg) i kukuruza. Svakodnevno pripremite sebi tri do pet porcija svežeg voća i povrća. Mesni obroci od crvenog mesa u potpunosti bi trebalo da se zamene ribom (losos, tuna, sardina). Umesto suncokretovog, trebalo bi koristiti isključivo maslinovo ulje (tri kafene kašičice ovog ulja imaju efekat sličan tableti „brufena“).

12. UZIMAJTE VITAMINE
Dnevno treba uzimati 1.000 IJ vitamina D, dok su orasi i koštunjavo voće izuzetno važni kao izvor vitamina E i selena.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još