Filmovi u trci za nagradu 42. FEST-a

Kao i svake godine na FEST-u, odluku o nagradi doneće međunarodni žiri. Ove godine u sastavu: Goran Marković, Klaus Eder, Tomislav Kurelec.

Goran Marković je kultni srpski reditelj, jedan od predstavnika praške škole i reditelj filmova Sabirni centar, Nacionalna klasa, Variola vera, Tito i ja i mnogih drugih. Klaus Eder je filmski kritičar iz Minhena koji piše o filmu od sredine šezdesetih. Dvadeset godina je bio programski direktor filmskog festivala u Minhenu, a od 1987. je generalni sekretar udruženja filmskih kritičara FIPRESCI. Tomislav Kurelec iz Hrvatske takođe se bavi filmom od šezdesetih, pisao je kritike, snimio nekoliko kratkih filmova i na stotine tv emisija, bio urednik filmskog programa HTV-a i objavio je knjigu Filmska kronika- zapisi o hrvatskom filmu.

Njih trojica dodeliće nagradu u iznosu od 2000 evra jednom od sledećih filmova:

Soba sa klavirom
je delo makedonskog reditelja Igora Ivanova rađeno u koprodukciji sa Srbijom i Slovenijom, a projekcija na FEST-u je ujedno i svetska premijera filma. Priča je smeštena u stari hotel na prodaju, i bavi se gostima koji odsedaju u sobi sa klavirom, njihovim sudbinama, snovima i razočaranjima. Ivanov je svoju karijeru započeo pre dvadeset godina, a do sada je osvojio brojna priznanja za svoje filmove, između ostalog bio je nominovan za Zlatnog medveda za kratki film Bube.

Osloboditi se
je film ruskog reditelja Alekseja Učitelja. Opisan je kao eksplozivna krimi drama i bavi se članovima elitne ruske policijske jedinice i opasnom aferom jednog od njih sa devojkom poznatog mafijaša. Učiteljevi filmovi prikazivani su na festivalima širom sveta, a od nagrada treba izdvojiti nagradu za najboljeg reditelja u Karlovim varima, na filmskom festivalu u Moskvi i pet nagrada na festivalu Kotbus.

U cvatu
je film o prijateljstvu dve devojčice, njihovom odrastanju, odnosu sa okolinom i životu u Gruziji nakon raspada Sovjetskog saveza. Nana Ekvtimišvili završila je dramaturgiju, a Simon Gros režiju, a udruženim snagama režirali su ovaj film koji je pokupio brojne nagrade, između ostalog nagradu foruma na Berlinalu, Srce Sarajeva i nagradu za najbolju glumicu u Sarajevu, FIPRESCI nagradu na festivalu u Hong Kongu i nagradu publike u Milanu.

Vitlejem
je priča o komplikovanom odnosu pripadnika izraelske tajne službe i njegovog mladog palestinskog doušnika. Juvar Adler je talentovani mladi izraelski reditelj kome je ovo debitantsko ostvarenje, a da mu se smeši svetla budućnost govori i činjenica da je Vitlejem bio zvanični izraelski kandidat za Oskara, i do sada je prikazan na festivalima u Veneciji i Torontu.

Vaš sam
je svedočanstvo o životu druge generacije imigranata u Norveškoj inspirisano iskustvima rediteljke Iram Hak kojoj je ovo debitantsko ostvarenje. Priča prati mladu samohranu majku iz Pakistana koja pokušava da se ostvari kao glumica i majka, ali i da pronađe ljubav.

Čovek iz stepe bavi se susretom tradicije i modernog sveta, čovekom koji je odrastao u stepi daleko od civilizacije i pokušava da se pronađe u novom svetu. Režirao ga je Šamil Alijev, azerbejdžanski scenarista, reditelj i producent, prikazan je na festivalima u Rimu, Tbilsiju i Kairu i bio je azerbejdžanski kandidat za Oskara.