Kijev: Trenutno mirno, demonstranti dižu nove barikade, policija se povukla sa Trga nezavisnosti

Sukobi na ulicama Kijeva se nastavljaju, uprkos primirju koje je prošle večeri dogovoreno između ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i lidera opozicije.

U glavnom gradu Ukrajine je gotovo ratno stanje. Strane agencije javljaju da je od jutros poginulo najmanje 25 ljudi, dok je ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo da je od jutros sedam žrtava sukoba.

EU danas odlučuje o sankcijama Ukrajini, a SAD uvele zabranu izdavanja viza za 20 visokih zvaničnika ukrajinske vlade.

U uličnom nasilju u Kijevu, od kako je prekršeno sinoćno primirje, nastradalo je najmanje 35 osoba. Kako prenosi Russia Today, prema podacima Ministrarstva zdravlja, 64 ljudi je poginulo, a više od 500 je povređeno u sukobima od utorka. Izvori među demonstrantima pak tvrde da je život na ulicama glavnog grada Ukrajine izgubilo najmanje 70 osoba.

Situacija u centru grada je tokom popodneva bila mirna, prenosi BBC, navodeći da se policija povukla sa Trga nezavisnosti, a da demonstranti podižu nove barikade. U međuvremenu je agencija Itar-Tass javila da su nepoznate osobe, sa maskama i u kamuflažnim uniformama, ukrale eksploziv, "specijalne naprave" i vozila iz policijskih magacina u gradu Ternopolju, na zapadu zemlje.

Višečasovni sastanak šefova diplomatija Nemačke, Francuske i Poljske, Frank-Valtera Štajnmajer, Lorana Fabijusa i Radoslava Sikorskog, i ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča završen je u Kijevu, a ishod posredničke misije EU u cilju iznalaženja mirnog rešenja za sada nije poznat.

Sastanak sa Janukovičem je trajao pet sati i trojica ministara su se uputila ponovo na sastanak sa liderima opozicije sa kojima su razgovarali jutros po dolasku u Kijev.

Izveštači Bi-Bi-Sija (BBC) navode da to što učesnici sastanka nisu hteli da se obrate novinarima može da se protumači kao "loš znak".

Na Trgu nezavisnosti u Kijevu - poprištu žestokih sukoba policije i demonstranata - danas popodne je mirno, nema dima, nema policije, a demonstranti podižu nove barikade, napisao je na Tviter nalogu izveštač BBC iz ukrajinske prestonice.

Foto: Beta/AP Photo/Efrem Lukatsky
Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.