Zatvorena biračka mesta u Severnoj Mitrovici: Izlaznost do 18 časova 19,19 odsto

Foto: ZoranŽivković / Beta-MUP Srbije

Glasači koji su se zatekli na biračkom mestu do zatvaranja imaju mogućnost još da obave svoju građansku dužnost, ali izborni centri su zvanično zatvoreni u 19.00 časova.

Prema poslednjim informacijama, gradonačelnika Severne Mitrovice biralo je od 28.429 glasača, koliko je imalo pravo glasa na današnjim, ponovljenim izborima.

Odmah po zatvaranju biračkih mesta pristupiće se prebrojavanju glasova na licu mesta, a prvi preliminarni rezultati očekuju se posle 20 časova.

Na ponovljenim izborima za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice do 18.00 časova glasalo je 5.457 birača ili 19,19 odsto od upisanih u birački spisak, saopšteno je iz izbornog štaba Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

Prema tim podacima, na biračkim mestima na kojima glasaju Srbi izašlo je 4.413 glasača, a na mjestima gde uglavnom glasaju Albanci 1.044 glasača.

"Očekujemo da će prebrojavanje glasova biti obavljeno u Kosovskoj Mitrovici u biračkim centrima. Verujemo da će to biti ispoštovano kao što je bilo 1.decembra kada su održani izbori za gradonačelnika", kazao je ranije portparol Građanske inicijative "Srpske" Aleksandar Spirić na konferenciji za štampu.

Član kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Nenad Rikalo izjavio je danas da će se prebrojavanje glasova na ponovljenim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice obaviti na licu mesta.
Spirić je apelovao na građane da budu složni i, da oni koji nisu, izađu do 19 sati na izbore.
On se istovremeno zahvalio građanima na dostojanstvenom i mirnom danu, koji, kako je objasnio, oslikava da je društvo sazrelo i spremno da sarađuje, prevashodno da sa državom Srbijom donosimo važne i konkretne odluke za dobrobit grajdana na Kosovu i Metohiji.

To potvrđuje, prema njegovim rečima, stanje koje će doprineti stabilnosti i boljim prilikama na ovim prostorima.

Zamenik regionalnog direktora kosovske policije Besim Hoti izjavio je da današnje glasanje u Severnoj Mitrovici protiče bez incidenata i da se za sigurnost građana u ovom gradu danas brine preko 200 policajaca.

Hoti je u izjavi Tanjugu rekao da kosovska policija ima operativni plan, koji je počeo sa sprovođenjem jutros u tri sata a da je više od 200 policajaca uključeno na obezbeđivanje sedam glasačkih cenatara.

"“Sigurnosna situacija u gradu se smatra bezbednom i nema informacija sa terena o mogućem ugrožavanju bezbednosti. Počeli smo od 5 sati jutros sa obezbeđivanjem izbornog materijala. Svi izborni centri otvoreni su u 7 sati bez ikakvih problema", rekao je Hoti.

Građani biraju između četiri kandidata - Olivera Ivanovića – kandidata Građanske inicijative "SDP", Gorana Rakića iz GI "Srpska", Muse Miftarija iz Demokatskog saveza Kosova i Fljorenta Azemija iz Demkratske partije Kosova.

Rakić:Mitrovica dobija danas gradonačelnika, očekujem pobedu

Kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika Severne Mitrovice Goran Rakić izrazio je uverenje da će danas biti izabran za gradonačelnika. Rakić je, nakon što je glasao u izbornom centru u Tehničkoj školi, izrazio uverenje da će pobediti u prvom krugu glasanja. "Obavili smo svoju građansku i moralnu dužnost i znam i verujem da su građani Mitrovice uvideli važnost i shvatli značaj izlaska na ove izbore," kazao je Rakić novinarima. On je uputio poziv građanima da izađu na birališta u što većem broju i daju glas svom kandidatu.

"Mitrovica će danas dobiti gradonačelnika", podvukao je Rakić dodajući da očekuje pobedu u prvbom krugu. "Mitrovica će dobiti gradonačelnika Srbina. Večeras dođite na proslavu, a sutra već počinjem da radim," poručio je Rakić.

Pogledajte još