Dejan Petrović - pobednik Sabora

GUČA, 09. avgust 2009. (FoNet) - Pobednik ovogodišnjeg 49. Sabora trubača u Guči je Dejan Petrović iz Užica, koji je osvojio nagrade publike - Zlatna truba, kao i žirija, koji ga je proglasio za Prvu trubu dragačevskog sabora.

Petroviću je pripalo i priznanje za najbolje odsviranu izvornu pesmu na finalnom takmičenju.

Najbolji orkestar po odluci žirija je orkestar Ekrema Mamutovića iz Vranja, dok je nagradu za najizvornije muziciranje "Zlatna jabuka" otišla u ruke Gvozdena Rosića iz Rtiju.

Orkestar Ekrema Mamutovića će iduće godine predstavljati Srbiju na 50. jubilarnom Saboru, kada će biti organizovano svetsko takmičenje trubača.

Četvoročasovno trubačko nadmetanje na gradskom stadionu,počelo je u 15 časova uz zvuke saborske himne "Sa Ovčara i Kablara", praćeno pucnjavom prangija sa okolnih brda.

Završnu svečanost sabora otvorio je ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin.

Konuzin je pozdravio sve učesnike i goste sabora, ukazujući na čvrste veze srpskog i ruskog naroda, koji su, kako je istakao, imali burnu i dramatičnu istoriju, ali su pobeđivali uvek kada su bili zajedno.

Na finalnom takmičenju nastupili su orkestri Dejana Lazarevića iz Požege, Siniše Stankovića iz Zagužanja, Gvozdena Rosića iz Rtija, Ekrema Mamutović iz Vranja, Dejana Petrovića iz Dubokog, Nenada Mladenovića iz Vranja, Dragana Ignjića iz Užica, Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, orkestar "Timočani" iz Knjaževca i Elvisa Ajdinovića iz Surdulice.

Pravo da se takmiče u finalu stekli su orkestri Božidara Nikolića iz Grdelice, Branka Ostojića iz Karana, Novice Anđelkovića iz Grdelice, Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, Srđana Azirovića iz Bojnika i Veljka Ostojića iz Zlakuse.

Organizatori su saopštili da će jubilarni 50. sabor biti održan od 13. do 22. avgusta sledeće godine, kada će se birati prva truba sveta.

Predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović je rekao da je u proteklih pet dana u Guči boravilo više od 600.000 gostiju od čega oko 50.000 iz inostranstva.

Pogledajte još