Nova istraga o smrti 19-godišnjeg Čerepanova

MOSKVA, 11. avgusta 2009. (Beta-AP) - Ruški tužilac najavio je ponovno otvaranje istrage o smrti mladog hokejaša Alekseja Čerepanova, koji je umro tokom utakmice nacionalnog prvenstva.

Istražna komisija saveznog tužioca prošlog meseca je iznela zaključak da lekari kluba Avangard Omsk nisu krivi za smrt 19-godišnjeg hokejaša i da protiv njih neće biti podnete krivične prijave.

Komisija je utvrdila da lekari nisu mogli da pretpostave da Čerepanov pati od srčanog obolenja miokarditis i da mu oni i nisu prepisali lekove koje je mladi hokejaš koristio.

Krivica je praktično svaljena na Čerepanova. Ocenjeno je da je Čerepanov sigurno osećao probleme, ali da, verovatno zbog straha od gubitka mesta u startnoj postavi, bolest nije prijavio lekarima.

Komisija je, takođe, u prvom, decembarskom izveštaju navela i da se Čerepanov dopingovao. Takva ocena je, ipak, u julu promenjena, pošto je utvrđeno da je Čerepanov, verovatno upravo zbog bolesti, konzumirao kordiaminum, koji stimuliše cirkulaciju krvi i olakšava disanje.

Predsednik kluba, generalni sekretar i doktor Avangarda suspendovani su do daljeg. Na isti način kažnjen je i predsednik Vitjaza, kluba iz Čehova gde je Čerepanov 13. oktobra prošle godine i umro.

Pogledajte još