RADNICI KERAMIKE: Zaboravili smo šta je to plata

Očajni što već 22 meseca nisu primili ni dinara i što posle osam meseci plaćenog odsustva nemaju gde da se vrate, radnici su od nadležnih državnih organa zatražili da ispitaju sve malverzacije u poslovanju te fabrike i spreče njeno gašenje.

- Više od osam meseci, otkako fabrika ne radi, ne znamo kakav nam je status. U firmi su zbog duga isključeni gas, struja, telefon i voda. Danas nam ističe plaćeno odsustvo, pa ne znamo ni da li treba da se javimo ni gde kad u firmi nikoga nema, osim radnika obezbeđenja. Direktorka se ne pojavljuje osam meseci i verujemo da je znala za te radnje u vezi s prodajom rudnika.

Pre dva dana blokirali smo magistralni put Mladenovac-Beograd, ali smo, posle obećanja iz nadležnog ministarstva da će se založiti za rešenje naših problema, obustavili blokadu. Ako nadležni ništa ne preduzmu, radikalizovaćemo protest - rekao je radnik Miloš Ivanović, koji 13 godina radi u „Keramici“.

Koliko je situacija katastrofalna, vidi se i po tome što radnici koji ispunjavaju uslove da odu u penziju to pravo ne mogu da ostvare jer im rukovodstvo firme već dve godine ne uplaćuje radni staž.

- Imam 35 godina radnog staža. Kad sam od direktorke Javorke Janković tražila da idem u penziju, uslovila me je da moram da potpišem da se odričem otpemnine, pa da me onda proglasi tehnološkim viškom jer zbog neuplaćenih doprinosa ne ispunjavam uslove za penziju - kaže radnica Radica Živanović.

Da radnici već dve godine pokušavaju da skrenu pažnju nadležnih institucija i javnosti na njihov nezavidan položaj, tvrdi i radnik Radmil Stanimirović.

- Svaki dan se okupljamo. Sve institucije su obaveštene šta se u „Keramici“ dešava. Još 2010. smo podneli krivične prijave protiv N. N. lica u Agenciji za privatizaciju, dve godine se jurimo, i ništa - ističe Stanimirović.

Podsetimo, Kurir je prvi otkrio da je preduzeće „Oil BG“ iz Sofije na licitaciji prodalo imovinu „Keramike“ zbog potraživanja od 65 miliona dinara.

Radnice „Keramike“ Ivana Čupić i Ivana Savić, koje su na porodiljskom odsustvu, žale se da im rukovodstvo „Keramike“ nije isplatilo novac za tri meseca.

- Socijalno nam je pre 10 dana uplatilo minimalac za tri meseca, ali rukovodstvo „Keramike“ odbija da izvrši prenos sredstava na naše račune. Svu dokumentaciju smo same jurile i, kad smo sve završile, sada ne možemo da dobijemo pare. Tvrde da ne mogu da nam pomognu jer nema struje. Nikakve druge prihode nemamo, a oni neće da nam uplate naš pare. I suprug koleginice Ivane Savić radi u „Keramici“ i nemaju od čega da žive, a imaju bebu - kaže Ivana Čupić.

Izvor: Kurir
Foto: Ilustracija/sxc.hu

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.